Vesti

Kako do kvalitetnih projekata u okviru programa Evropa za građane i građanke i “ERAZMUS +“

U okviru projekta „Mreža za saradnju i demokratsko učešće građana u jadransko-balkanskoj regiji -CAPE-AB", 16. novembra 2016. godine održana je radionica na temu pripreme predloga projekata za EU programe: Evropa za građane i građanke i program za saradnju u oblasti obrazovanja i mladih - "ERAZMUS +".

Radionica je bila namenjena predstavnicima opština i gradova koji imaju ostvarena partnerstva sa jedinicama lokalnih vlasti iz zemalja iz kojih su projektni partneri. Tokom radionice učesnici su stekli znanja i veštine za konkurisanje za pomenute fondove EU. U uvodnom obraćanju, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić učesnicima je predstavio važnost međuopštinske i međunarodne saradnje u procesu primene EU politika i praksi u Srbiji, a posebno u pogledu mogućnosti iskorišćenja raspoloživih fondova EU za finansiranje inicijativa sa lokala. Krista Aisner je ispred vodećeg partnera na projektu, Pokrajine Štajerske, prezentovala veliki broj oblasti u kojima se ogleda dobra saradnja Pokrajine Štajerske i AP Vojvodine, uspostavljena još 2003 godine.

Marina Tadić iz Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom koja je kontakt tačka za sprovođenje Programa u Republici Srbiji, prisutnima je predstavila program Evropa za građane 2014-2020. Pored osnovnih informacija, učesnici su upoznati sa prioritetima Programa, njegovom strukturom, merama koje obuhvata kao i procedurama prijavljivanja za raspoloživa sredstva. O konkretnim iskustvima u popunjavanju prijavnog formulara, podnošenju prijava i najčešćim greškama govorio je vođa projekta CAPE-AB Georg Mulner.

Nakon prezentacije dva primera dobre prakse u realizaciji programa Evropa za građane i građanke u Republici Srbiji, fokus radionice bio je na programu saradnje u oblasti obrazovanja i mladih - „ERAZMUS+". Fondacija Tempus kao kontakt tačka za sprovođenje programa u Republici Srbiji učesnike je bliže upoznala sa ciljevima, merama i uslovima za učestvovanje u programu u ovim oblastima.

Projekat „Mreža za saradnju i demokratsko učešće građana u jadransko-balkanskoj regiji -CAPE-AB" realizuje se uz podršku Evropske unije, a kroz program Evropa za građane i građanke 2014-2020. Sa realizacijom je počeo 1. jula 2015. i traje do 30. juna 2017. godine, a predstavlja nastavak uspešne saradnje partnera ostvarene kroz završen projekat „Program za izgradnju kapaciteta za opštinsku saradnju država jadransko-balkanske regije", takođe realizovan kroz program Evropa za građane i građanke. Cilj projekta je unapređenje međukulturalnog razumevanja i saradnje na lokalnom nivou, podrške za demokratsko učešće i unapređenje kapaciteta za međunarodnu saradnju. Ukupna vrednost projekta je 140,000,00 EUR.

Partneri na projektu, pored SKGO su: 1) Pokrajina Štajerska (Austrija), 2) udruženje Akademija Grac (Austrija), 3) Asocijacija opština i gradova Slovenije (Skupnost občin Slovenije), 4) Varaždinska Županija (Hrvatska), 5) Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), 6) opština Montana dela Karnija (Italija) i 7) Županija Vaš (Mađarska).

Više informacija o samom Projektu, kao i programima Evropa za građane i građanke 2014-2020 i ERAZMUS+ nalaze se na internet stranicama SKGO, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom (www.civilnodrustvo.gov.rs ) kao i fondacije TEMPUS (Vodič za Program Erasmus+ EU ).