Vesti

Sporazum za bolji položaj osetljivih grupa

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Zaštitnik građana i Stalna konferencija gradova i opština potpisali su 9. decembra 2016. Sporazum o saradnji sa ciljem unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih grupa stanovništva u Republici Srbiji.

Obeležavajući 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, potpisnici Sporazuma žele da skrenu pažnju javnosti na nepovoljan položaj osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji, koje čine osam odsto ukupnog stanovništva Srbiji. Usled ograničenog pristupa obrazovanju, tržištu rada i uslugama ova ranjiva grupa nalazi se pod izraženim rizikom od siromaštva i socijalne isključenosti.

Sporazum o saradnji predviđa dodelu nagrade za unapređenje pristupačnosti u jedinicama lokalne samouprave koje su najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti. Na ovaj način promovisaće se primeri dobre prakse i razmena iskustava na lokalnom nivou u pogledu unapređenja pristupačnosti javnih objekata, službi i usluga za osobe sa invaliditetom i teškoćama u kretanju ili komunikaciji.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da je ideja Sporazuma da se svim građanima poveća pristupačnost prostorima i uslugama javnog sektora u Srbiji. "SKGO je posebno zainteresovana da se u lokalnim samoupravama krene u razmišljanje kako i na koji način to može da se uradi. Imamo primere dobre prakse u mnogim opštinama, ali imamo i opštine gde to još uvek nije došlo u fokus", rekao je on i dodao da je "pristupačnost" zajedniči imenitelj Sporazuma.

On je kazao da opštine imaju mnogobrojne nadležnosti kroz koje je moguće povećati pristupačnosti osobama sa invaliditetom i osobama iz drugih osetljivih grupa, kao i svima kojima je potrebno da društvo "izađe u susret" kako bi ostvarili svoja prava.

Zaštitnik građana Saša Janković kazao je da su osobe sa invaliditetom deo društva Srbije, koje biva uskraćeno za njihov intelektualni i radni doprinos ukoliko su one  isključene iz društva. "Osobe sa invaliditetom su deo našeg društva i ne samo što oni gube njihovim isključivanjem iz društva, nego mi kao društvo gubimo time što osobe sa invaliditetom nisu u mogućnosti da doprinesu intelektualno i radno na svaki način", rekao je on i dodao da ovaj sporazum sa SKGO i Timom treba da osnaži lokalne samouprave i učini vidljivim primere dobre prakse u njima.

Zaštitnik građana je ocenio da su SKGO i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva "najbolji partneri za ovako nešto".

Menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Ivan Sekulović rekao je da združivanje napora svih institucije i organizacija ima posebnu vrednost i težinu za uključivanju osoba sa invaliditetom u društvo.

"Vlada Republike Srbije je čvrsto posvećena unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih grupa, uopšte povećanju socijalne pravde u našoj zemlji. U vremenima u kojima živimo čini se da je veoma važno da združujemo napore i da pokušavamo da rešimo sve izazove koji nam predstoje i koristimo sve mogućnosti koje leže oko nas", rekao je Sekulović.

On je dodao da je "Vlada Srbije dobila priznanje da su standardi u dobroj meri preneti, ali da implementacija i dalje zaostaje", što kako smatra, nije začuđujuće za vreme "kada su mere štednje i fiskalna konsolidacija na prvom mestu".

Sekulović je rekao da će razvojni budžeti narednih godina biti usmereni ka korišćenju punih potencijala svih grupa društva u Srbiji. "Poglavlje 23 je otvoreno, ali je dobra vest da nas ovih dana očekuju i druga poglavlja. Sledeće godine se nadamo otvaranju poglavlja 19 (Socijalna politika i zapošljavanje), u okviru toga nam leže brojne šanse kada je reč o evropskim fondovima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva obezbedio je višemilionska sredstva za lokalne samouprava za povećanje pristupačnosti objektima javne namene.