Vesti

IPA sredstva i lokalna samouprava


Kancelarija potpredsednika Vlade Srbije, Božidara Ðelica i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), organizovali su konferenciju namenjenu predstavnicima lokalnih vlasti u Srbiji, na kojoj su predstavljeni pretpristupni IPA fondovi. Konferencija je održana 28. oktobra 2008. godine u Sava centru.

U uvodnom delu, prisutnima su se obratili potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Ðelic, predstavnik Delegacije Evropske komisije u Srbiji, Ferenc Simon, predsednik opštine Novi Beograd i predsednik SKGO, Nenad Milenkovic i predstavnik Evropske agencije za rekonstrukciju i razvoj, Vasilis Petrides.

Božidar Ðelic je, otvarajuci konferenciju o ucešcu lokalne samouprave u programiranju IPA fondova, istakao da naša zemlja mora sprovesti sve nužne reforme, ukljucujuci i nacionalnu metodologiju koja ce obezbediti pravljenje regiona. On je naveo da Srbija mora imati dovoljno velike i gabaritne regione da bi mogla da se kvalifikuje i na taj nacin dobije što više novca po glavi stanovnika, i dodao da ce ove godine biti izdvojeno 45 miliona evra za lokalnu samoupravu. Regionalizacija ne znaci novi politicki projekat i novo uredenje naše teritorije, objasnio je potpredsednik Vlade i porucio predstavnicima opština i gradova da ocekuje da se Srbija kandiduje sa ozbiljnim projektima. Ðelic je precizirao da je EU vec obezbedila 2,5 milijardi evra za Srbiju, pri cemu su 1,3 milijarde evra dodeljene, pod najpovoljnijim uslovima, kao kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

Šef operacije Delegacije Evropske komisije (EK) u Srbiji Ferenc Simon je, porucujuci da je clanstvo u EU pozitivno uticalo na život stanovništva u zemljama koje su ušle u Uniju, rekao da je Savet ministara EU odlucio da više nema prijema novih clanica bez njihove potpune pripremljenosti. Prema njegovim recima, na putu do potpune pripremljenosti zemalja koje žele uci u EU, ukljucujuci i Srbiju, one nece biti same jer je EK tu da pomogne, a pri tom mogu da uce na greškama država koje su primljene u clanstvo 2004. i 2007. godine. Simon je naveo da je novac iz IPA fondova obezbeden i spreman za korišcenje, pri cemu Srbija, kao potencijalni kandidat za clanstvo u EU, ima pravo na ta sredstva kao podršku za reforme i razvoj institucija.

Nenad Milenkovic, predsednik opštine Novi Beograd i SKGO je zahvalio potpredsedniku Ðelicu na organizaciji konferencije i uputio snažnu poruku predstavnicima gradova i opština, o neophodnosti i važnosti veceg angažovanja u izradi projekata u cilju poboljšanja infrastrukture, organizacionih i tehnickih kapaciteta na lokalnom nivou. Gospodin Milenkovic je posebno naglasio da se ovom poslu mora pristupiti sa narocitom odgovornošcu, imajuci u vidu stroge procedure Evropske unije, sredstva iz IPA fondova jesu bespovratna, ali samo pod uslovom da se projekti realizuju na vreme i da se sredstva namenski troše, jer ce u protivnom morati da budu vracena. Zakljucujuci izlaganje, Nenad Milenkovic je istakao i znacaj Stalne konferencije gradova i opština i naglasio organizacione i tehnicke kapacitete koje nacionalna asocijacija ima u cilju pružanja pomoci svojim clanovima u ovom važnom poslu.