Vesti

Održane radionice o uspostavljanju saveta korisnika nacionalnih parkova

Za očuvanu prirodu potrebna je saradnja lokalnog stanovništva i nacionalnih parkova

Svetski fond za zaštitu divljih životinja (WWF), u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, organizovao je radionicu „Nacionalni parkovi - model za održivi razvoj", koja je održana u Beogradu 12. i 13. decembra 2016. Ovom prilikom okupljeni su predstavnici lokalnih samouprava sa područja nacionalnih parkova Fruška Gora, Đerdap i Tara, a radionica je stavila akcenat na razumevanje zaštite prirode na nov i sveobuhvatan način, kao i na razumevanje direktne veze zaštite prirode sa društveno-ekonomskim dobrobitima i razvojem lokalnih zajednica i regiona.

Naime, u cilju što boljeg povezivanja i razmena ideja ključnih zainteresovanih strana, WWF je u saradnji sa nacionalnim parkovima Đerdap i Tara održao ukupno tri radionice, na kojima su učestvovali predstavnici lokalnih samouprava, turističkih organizacija, organizacija civilnog društva i dr. Prve dve radionice pod nazivom „Uspostavljanje saradnje između nacionalnog parka i zainteresovanih strana - savet korisnika kao model za uključivanje", održane su tokom novembra u JP „Nacionalni park Đerdap" i JP „Nacionalni park Tara". Osnovni cilj radionica bilo je identifikacija ključnih aktera (pojedinaca i organizacija) koji deluju na području nacionalnih parkova i koji predstavljaju potencijalne članove budućih saveta korisnika nacionalnih parkova. Takođe, na radionicama se diskutovalo i o predlogu modela saveta korisnika, načinima uspostavljanja saveta i o temama koje bi ovaj savet trebalo da razmatra.

Sledeći koraci u uspostavljanju saveta se odnose na pronalaženje konkretnih predloga za sastav saveta i dalji razvoj modela saveta korisnika odnosno akcionog plana za dalje delovanje saveta.

Svetski fond za zaštitu divljih životinja, u okviru programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude",  zajedno sa partnerima radi na unapređenju upravljanja zaštićenim područjima. Cilj uspostavljanja saveta korisnika u nacionalnim parkovima je da okupi, sasluša i pomiri interese stanovništva, organizacija, institucija i preduzeća, koji žive i rade u nacionalnim parkovima ili njihovoj neposrednoj okolini. Cilj WWF je da se zajedničkim radom dođe do modela koji će na održiv način povezati stanovništvo i nacionalne parkove, tako da uspešan rad nacionanih parkova bude svima od koristi. Takođe, ova dobra saradnja parka i lokalne zajednice doprineće zaštiti prirode i biološke raznovrsnosti.

Tim povodom Svetski fond za zaštitu divljih životinja nedavno je objavio „Priručnik za uključivanje zainteresovanih strana u upravljanje zaštićenim područjem", koji treba da posluži sticanju znanja i za dobijanje saveta kako uključiti lokalne zajednice u upravljanje nacionalnim parkom. Priručnik je prvenstveno namenjen upravljačima zaštičenih područja, ali i drugim učesnicima u zaštiti prirode.

„Priručnik za uključivanje zainteresovanih strana u upravljanje zaštićenim područjem" je dostupan na sajtu WWF http://d2ouvy59p0dg6k.cloudfront.net/downloads/wwf_prirucnik_final_web.pdf.