Vesti

Poziv za prijavljivanje mladih delegata za učešće na 32. i 33. zasedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope poziva po jednu mladu osobu iz država članica Saveta Evrope da uzme aktivno učešće na 32. i 33. zasedanju Kongresa i razvije sopstveni lokalni projekat kao deo inicijative "Podmladimo politiku". Zasedanja Kongresa biće održana u periodu od 26. do 30. marta i od 16. do 20. oktobra 2017. godine u Strazburu.

Od oktobra 2014. Kongres poziva mlade ljude različitih profila - mlade aktiviste, omladinske radnike, studente, mlade političare - da uzmu učešće u zasedanjima, da govore u okviru debata i da sa članovima Kongresa razmenjuju mišljenja o pitanjima na dnevnom redu. Od 2016. godine mladi su pozvani da učestvuju u oba godišnja zasedanja i da budu uključeni u rad Kongresa tokom cele godine.

Kao deo njihovog učešća u 2016. godini, mladi delegati prvi put su pozvani da razviju sopstvene projekte na lokalnom i regionalnom nivou. Ovaj aspekt njihovog učešća biće razvijen u toku 2017. godine.

Cilj ove inicijative jeste da se omogući prostor za dijalog između odabranih mladih delegata i lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika, kao i da omogući mladim ljudima da izraze mišljenje na pitanja o kojima se vodi debata.

Poziv je objavljen na sajtu Kongresa i za učešće mogu se prijaviti mladi koji ispunjavaju određene kriterijume, poput:

  • otvorenosti i motivacije za dijalog između mladih i izabranih predstavnika na lokalnom i regionalnom nivou
  • starosti između 16 i 30 godina
  • državljanin minimalno pet godina ili da živi u zemlji u toku učešća u plenarnim zasedanjima
  • član lokalnog/regionalnog omladinskog saveta ili parlamenta, ili lokalne/regionalnog saveta, ili skupštine ili izvršnih organa, ili predstavnik omladinske NVO ili druge strukture koju vode mladi, odnosno da je uključen/a u omladinski rad ili da je izabrani predstavnika na lokalnom i regionalnom nivou
  • dostupnosti i motivisanosti za rad u celoj aktivnosti uključujući pripremu lokalnih projekata
  • zainteresovanosti za aktivno učešće u kreiranju politika na lokalnom i regionalnom nivou
  • sposobnost multipliciranja informacija dobijenih na zasedanjima u svom okruženju
  • tečno znanje engleskog jezika (NB: tokom zasedanja mogu govoriti na jednom od zvaničnih ili radnih jezika za koje je obezbeđen prevod - Engleski, Francuski, Nemački, Italijanski, Ruski i Turski)

Procedura prijavljivanja i selekcija učesnika 

Oni koji žele da se prijave za učešće na zasedanjima Kongresa moraju to učiniti online.

Učešće na celom zasedanju Kongresa je obavezno.

Aplikanti moraju da postave na internet kratak video, npr. na Youtube, ne duži od 30 sekundi, kao prilog svojoj aplikaciji.

Rok za podnošenje aplikacije je 10. januar 2017. godine.

Troškove puta, dnevnica i smeštaja snosi Kongresa prema pravilima Saveta Evrope. Smeštaj organizuje i plaća organizator.

Vise informacija na sajtu Kongresa: http://www.coe.int/t/congress/files/topics/youth/call-2017_en.asp