Vesti

Skraćivanje administrativnih procedura: SKGO potpisala sporazume o saradnji sa Sremskom Mitrovicom i Lučanima

U cilju smanjenje administrativnih prepreka, povećanja efikasnosti privrede kroz uštede u direktnim i indirektnim troškovima, kao i radi uspostavljanja bržeg, efikasnijeg i jeftinijeg administrativnog aparata, Stalna konferencija gradova i opština tokom decembra 2016. potpisala je sporazume o saradnji sa Sremskom Mitrovicom i Lučanima. Ovu aktivnost SKGO sprovodi u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza", koji finansira Vlada Švedske.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić potpisao je sporazum 20. decembra sa gradonačelnikom Sremske Mitrovice Vladimirom Sanaderom, dok je sa predsednicom opštine Lučani Vesnom Stambolić to učinio 26. decembra.

„Mi smo kao lokalna samouprava već godinama prepoznati kao neko ko maksimalno pokušava da skrati i olakša administrativne procedure, poštuje propise i zakone. Ova saradnja sa SKGO će nam pomoći da nastavimo tim putem i želja nam je da standardizujemo procese u našoj upravi. Želimo jasne procedure kako se postupa po određenim predmetima, kao i da generalno ubrzamo rešavanje predmeta. Krajnji cilj nam je da te promene osete građani, koji treba lakše i brže da ostvaruju svoja prava", istakao je gradonačelnik Sanader prilikom potpisivanja sporazuma sa SKGO.

Prema rečima generalnog sekretara SKGO Đorđa Staničića, ideja je da se sve administrativne procedure koje se odnose na građane i na privredu dovedu na optimalan nivo i da budu potpuno prilagođene potrebama korisnika. „To znači skratiti rokove na najmanju moguću meru. Mi smo u pripremi za ovu aktvnost prepoznali 199 procedura, što je stvarno impozantan broj. Naš rezultat na kraju treba da bude da sve procedure budu obrađene, a postupci jasno određeni, jer tako dobijate efikasnu gradsku upravu".

Predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić ovim povodom je izjavila da očekuje da će ova lokalna samouprava biti još spremnija da odgovori na sve zahteve građana i privrede i da je njihova namera da postanu još bolji servis i građanima i privredi.