Vesti

Javna rasprava o Nacrtu poglavlja 4 Prioritetnih strukturnih reformi za Program ekonomskih reformi (ERP) 2017-2019

Republika Srbija, u svojstvu države kandidata za članstvo u EU, u okviru priprema za proces ekonomskog i fiskalnog nadzora unutar EU, u pretpristupnom periodu izrađuje dokument Program ekonomskih reformi („Economic Reform Programme" - ЕRP), kao strateški dokument odnosno program kojim se uspostavlja sistem praćenja i izveštavanja o sprovođenju strukturnih reformi za čiju realizaciju je potreban duži vremenski period. 

U toku je treći ciklus izrade ERP za period 2017-2019. godine. Prva tri poglavlja ERP se odnose na makroekonomski i fiskalni okvir, koji služi kao osnova za izradu Poglavlja 4 ovog dokumenta koji se odnosi na prioritetne strukturne reforme.

Ekonomsko upravljanje podrazumeva definisanje i prioritizaciju strukturnih reformi u cilju otklanjanja prepreka privrednom rastu i povećanju konkuretnosti nacionalne ekonomije. Strukturne reforme u Poglavlju 4 u skladu sa smernicama EU su organizovane u devet ključnih oblasti: upravljanje javnim finansijama, tržiste energije, transporta i telekomunikacija, sektorski razvoj, poslovni ambijent i smanjenje sive ekonomije, istraživanje i inovacije, podsticanje spoljne trgovine i investicije, obrazovanje i veštine, zaposlenost i tržiste rada, socijalno uključivanje, smanjenje siromaštva i jednake mogućnosti. 

Ministarstvo finansija Republike Srbije 9. januara 2017. godine na svom vebsajtu objavilo je Nacrt poglavlja 4 Prioritetne strukturne reforme ERP 207-2019 na linku http://www.mfin.gov.rs/pages/article.php?id=12439.

S obzirom na to da je ministar finansija Dušan Vujović na 44. zasedanju Skupštine SKGO pozvao sve gradove i opštine da dostave svoje komentare na pomenuti dokument, SKGO obaveštava lokalne samouprave da do 23. januara 2017. godine svoje predloge mogu dostaviti Ministarstvu finansija (kontakt osoba Sanja Mešanović, e-adresa: sanja.mesanovic@mfin.gov.rs).