Vesti

Druga sednica Odbora za energetsku efikasnost


Druga sednica Odbora SKGO za energetsku efikasnost održana je 23. oktobra 2008. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je, uz ovlašcenje predsednice Odbora, Mirjane Avakumovic, predsedavao Miodrag Glušcevic, sekretar Odbora, a prisustvovali su predstavnici 11 opština.

Sednici su prisustvovali i predstavnici GTZ projekta `Modernizacija komunalnih usluga` Zigfrid Brenke, voda projekta, Maja Matejic, zamenik vode projekta i Ljubica Todorovic, savetnik, zatim predstavnici Agencije za energetsku efikasnost, Bojan Kovacic, zamenik direktora, Nevena Stefanovic, savetnik za energetsku efikasnost u komunalnoj energetici, Dimitrije Lilic, savetnik za energetsku efikasnost u zgradarstvu i Miomira Lazovic, savetnik za obuku i obrazovanje, kao i Dejan Ðukanovic iz Regionalnog centra za energetsku efikasnost, Bojan Lazarevic iz EPS, Grgur Srebric iz GFA konsalting grupe i Janez Rešek iz Udrženja gradana Seosko dobro.

U okviru prve tacke dnevnog reda, zapisnik sa prethodne sednice je bez izmena jednoglasno usvojen. Takode, predsedavajuci je obavestio clanove Odbora da ce Predlog plana rada biti pripremljen u skladu sa rezultatima radionice održane na Prvoj sednici i planovima radnih grupa, a zatim ponuden na usvajanje na narednoj sednici. Odbor se sa ovim predlogom saglasio. Takode, u okviru prve tacke, Odbor se saglasio da opština Varvarin, umesto opštine Ivanjica, dobije mandat za mesto potpredsednika Odbora.

Odbor je upoznat sa rezultatima sastanka Radne grupe za podršku Odboru, koji je održan 6. oktobra i kome su, osim Stalne konferencije, prisustvovali i predstavnici Agencije za energetsku efikasnost, EPS, GTZ projekta `Modernizacija komunalnih usluga` i Regionalnog centra za energetsku efikasnost. Na ovom sastanku je predloženo da ubuduce rad bude podeljen u tri tematske oblasti: komunalna energetika (javno osvetljenje, energetska efikasnost u komunalnim sistemima, daljinsko grejanje), obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost javnih zgrada, a ovako formirane radne grupe bile bi sastavljene od strucnjaka za odredene oblasti i sastajale bi se u skladu sa dinamikom rada i potrebama Odbora.

Nakon diskusije u okviru koje su se za angažovanje u radu radnih grupa prijavile opštine Pecinci, Dimitrovgrad i grad Jagodina, Odbor je saglasan da poveri mandat radnim grupama i to: za komunalnu energetiku, obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost javnih zgrada, da za potrebe Odbora diskutuje o važnim temama i priprema predloge i materijale iz oblasti kojima se bavi, o kojima ce Odbor zauzimati stav i odlucivati.

Sladana Jevremovic iz Opštinske uprave Varavarina upoznala je clanove Odbora sa projektima iz oblasti energetske efikasnosti koji se sprovode u Opštini Varavarin. Ova prezentacija i napori koje Opština Varvarin ulaže u pogledu primene mera energetske efikasnosti, izuzetno su visoko ocenjeni od strane Odbora i preporuceni kao model dobre prakse.

Grgur Srebric iz GFA konsalting grupe, upoznao je clanove Odbora, u kratkim crtama, sa prvim aktivnostima koje se sprovode u pogledu realizacije KfW program kreditiranja opštinskih infrastrukturnih projekata, nakon cega je Odbor konstatovao da ce nakon inicijalne faze, a vec na narednoj sednici, konsultanti zaduženi za tehnicku podršku u okviru KfW kreditne linije, prezentovati plan realizacije Programa.

Nakon izlaganja menadžera Login projekta u SKGO, Ivana Božovica, koji je prisutne upoznao sa programom i najavio im Trening o EU institucijama koji ce za njih biti organizovan u sklopu naredne sednice, 27. novembra 2008 godine, Odbor za energetsku efikasnost je završio rad.