Vesti

Ministarka Đukić Dejanović i delegacija Kine na sednici Predsedništva SKGO

Peta sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština održana je 22. februara u Beogradu i tom prilikom gradonačelnicima i predsednicima opština obratili su se ministarka Slavica Đukić Dejanović i predstavnici delegacije NR Kine.

U ime kineske delegacije članove Predsedništva SKGO pozdravio je Ksie Juan, potpredsednik Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama, jedan od članova delegacije NR Kine koja će u okviru dvodnevne posete Srbiji imati susrete sa predstavnicima SKGO, grada Beograda i Smedereva. "Verujem da će biti sve više saradnje Srbije i Kine u svim oblastima", rekao je Ksie Juan.

Predsednik SKGO i gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakao je značaj saradnje kineskih i srpskih lokalnih samouprava i zahvalio članovima kineske delegacije što su prilikom posete izneli niz predloga koji tu saradnju mogu konkretizovati u bliskoj budućnosti. Prema njegovim rečima, veoma je važno se dobri odnosi i saradnja Srbije i Kine na nacionalnom nivou preslikaju i na lokalni nivo.

U radu Predsedništva učestvovala je i ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je predstavila buduće aktivnosti populacione politike u odnosu na nadležnosti i mogućnosti lokalne samouprave, kao i saradnju sa SKGO u toj oblasti.

Ministarka Đukić Dejanović ovom prilikom je izjavila da u Srbiji ne postoji registar svih prekinutih trudnoća, da veliki broj opština i gradova karakterišu depopulacioni trendovi, a da je prosečna starost stanovništva iz godine u godinu sve veća.

"Nemamo registar svih prekinutih trudnoća, jer se veliki broj njih sprovodi na privatnim klinikama. Nažalost, nalazimo se na evropskom vrhu upravo po broju neželjenih trudnoća. Iz tog razloga naš predlog je da u školske programe treba uvesti programe koje se tiču te teme i uključiti institucije javnog zdravlja u promociju ovu temu", rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Ona je ocenila zabrinjavajućim to što se broj stanovništva u Srbiji svake godine smanjuje, dodavši da je u 2016. godini 38.000 ljudi manje nego prethodne godine. Ministarka je navela da je u Srbiji najproblematičnije rađanje prvog i drugog deteta.

Navela je da oko 10 odsto žena u zemlji ima problem sa sterilitetom, da država finansira čak i treći pokušaj vantelesne oplodnje, kao i da prošle godine urađeno 4.616 vantelesnih oplodnji u 11 privatnih i pet državnih klinika.

Istakla je da se u proseku u Srbiji na 1.000 osoba rodi nešto više od devet beba, a umre skoro 15 ljudi.

Dodala je da je saradnja Kabineta za populaciona i demografska pitanja sa SKGO važan korak u otklanjanju ili sagledavanju postojeće situacije i sprečavanju njenog pogoršanja.

Ministarka je rekla da svaka lokalna samouprava treba da ima demografski savet koji se bavi demografskim pitanjima, ističući da se u nekim jedinicama već primenjuju mere za rešavanje problema iz opusa populacione politike. "Važno je da informisanje o ovoj temi, izdvojena budžetska sredstva i savet zadužen za demografska pitanja postoje u svakoj jedinici lokalne samouprave".

Predstavnik grada Leskovca kazao je da treba sprovesti istraživanje na temu zašto mladi bračni parovi nemaju decu, navodeći da niko ni ne može očekivati da mladi bez posla i stana imaju decu. "Treba im obezbediti posao i stan", rekao je on i dodao da se u Srbiji moraju otvoriti bolnice koje se bave problemom steriliteta.

Predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović, ovom prilikom navela je da u ovoj opštini postoji pozitivan trend rađanja dece u odnosu na prethodni period i da je to dovelo do manjka mesta u vrtiću i pored proširenja kapaciteta i dodala da postoji problem finansiranja vantelesne oplodnje.

Milan Božić, predsednik opštine Titel i predsednik Odbora SKGO za zdravlje i socijalnu politiku predstavio je ovom prilikom inicijativu ovog odbora za izmenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju, dok je generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić predstavio izveštaj o radu SKGO u prethodnom periodu i buduće aktivnosti.