Vesti

Kruševac u 10 najboljih za organizaciju Evropske nedelje mobilnosti 2016

Međunarodna manifestacija „Evropska nedelja mobilnosti", koja se svake godine održava od 16. do 22. septembra sa različitom temom iz oblasti održive urbane mobilnosti, privlači veliko interesovanje gradova širom sveta. Tema „Evropske nedelje mobilnosti 2016" bila je „Inteligentna mobilnost. Jaka ekonomija". Cilj kampanje je da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternative upotrebi automobila.

U 2016. godini 2.427 gradova prijavilo je učešće i aktivnosti na zvaničnom sajtu manifestacije http://www.mobilityweek.eu/ . Gradovi prijavljuju kako će obeležiti manifestaciju i da li će prijaviti aktivnosti u jednoj ili u sve tri kategorije (trajne mere, nedelja aktivnosti, Dan bez automobila). Po propozicijama, da bi se konkurisalo za nagradu Evropske nedelje mobilnosti potrebno je da grad organizuje aktivnosti tokom svih sedam dana manifestacije, promoviše trajne mere i organizuje „Dan bez automobila" (22. septembar).

Za organizaciju manifestacije u 2016. godini žiri je izdvojio 10 najboljih: Lisabon (Portugalija), Malme (Švedska), Skoplje (Makedonija), Bjalistok (Poljska), Kruševac (Srbija), Palma (Španija), Prag (Češka), Samos (Grčka), Sofija (Bugarska) i Valensija (Španija). Lisabon, Malme i Skoplje su u finalu za nagradu, a ceremonija proglašenja pobednika i radionica na temu projekata iz oblasti održive urbane mobilnosti biće održane u 20. marta u Briselu. (https://european-mobility-week.prezly.com/european-commission-reveals-sustainable-mobility-city-champions) Po prvi put je jedan grad iz Srbije ušao u uži izbor za nagradu Evropske nedelje mobilnosti.

Ovaj uspeh Kruševac je ostvario u saradnji se privrednim, obrazovnim, kulturnim i zdravstvenim ustanovama i institucijama, koje su pomogle u realizaciji aktivnosti koje su bile interesantne svim sugrađanima. U narednom periodu Grad će se potruditi da unapredi infrastrukturu i organizuje aktivnosti u cilju unapređenja svih vidova saobraćaja.

Detalje organizovanja manifestacije možete pročitati na sajtu grada Kruševca:

http://krusevac.rs/images/stories/urbanizam/2016/Evropska_nedelja_mobilnosti.pdf