Vesti

Kineska delegacija u poseti Srbiji

Delegacija NR Kine 22. i 23. februara bila je u poseti Srbiji, u okviru koje su održali sastanke sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština, grada Beograda i Smedereva. Delegaciju su činili Xie Yuan, potpredsednik Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama (CPAFFC), Qing Boming, generalni sekretar Kineske međunarodne asocijacije prijateljskih gradova (CIFCA), Zhang Haiyue, direktorka CPAFFC & CIFCA i Zhang Min, programska menadžerka CPAFFC & CIFCA.

Kineska narodna asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama (CPAFFC) je nacionalna organizacija koja se bavi diplomatijom narod-ka-narodu NR Kine. Cilj asocijacije je da pomogne u širenju prijateljstva među narodima, unapređenju međunarodne saradnje, sigurnosti i mira u svetu i promociji zajedničkog razvoja. Do današnjih dana, Kineska asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama pomogla je osnivanje asocijacija za prijateljstvo u 46 regiona i zemalja, a vođena gore navedenim ciljevima, uspostavila je bliske i prijateljske odnose i saradnju sa blizu 500 nevladinih organizacija i institucija u 157 zemalja širom sveta.

Kineska međunarodna asocijacija prijateljskih gradova (CIFCA) je nacionalna organizacija NR Kine, koja broji više od 400 gradova iz 31 kineske pokrajine, autonomnih regija i opština. Misija CIFCA je da aktivno promoviše uspostavljanje prijateljstva između lokalnih samouprava u Kini i drugim zemljama i da poboljša razmenu i saradnju u oblasti privrede, nauke tehnologije i kulture radi razvoja međunarodnih odnosa između gradova, promovišući praktičnu saradnju, sprovođenje spoljne politike mira i lokalnog razvoja.

U ime grada Beograda, kinesku delegaciju 22. februara primili su predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić sa saradnicima. Predsednik Skupštine grada je istakao da Republika Srbija i Grad Beograd ostvaruju veoma dobre odnose sa NR Kinom u svim oblastima, naglasivši da je poseta kineske delegacije usmerena ka daljem razvijanju prijateljskih odnosa Beograda sa Pekingom, kao i drugim kineskim gradovima.

„U poslednjih nekoliko godina napravili smo ogroman napredak u saradnji sa kineskim kompanijama, tako da neke od najvećih investicija danas dolaze upravo iz te zemlje. Na teritoriji grada izgrađena je u poslednjih dvadeset godina najveća fabrika, upravo kineska „Meita", podsetiću i na izgrađen Pupinov most koji povezuje Zemun i Borču, radimo rekonstrukciju pruge, a razgovaramo i o drugim aktuelnim projektima poput fabrike za preradu otpadnih voda, rekonstrukcije putne infrastrukture i o drugim načinima investiranja. Počeli smo izgradnju Kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu, započeli razmenu dece školskog uzrasta i nalazimo se na dobrom putu da dalje razvijamo saradnju u oblasti kulture i sporta. Naša je želja i da budemo prvi grad u regionu koji će ostvariti direktne letove za Peking, a približavanju naših naroda sigurno će u tom smislu doprineti i prošlogodišnji sajam turizma u Kini, gde smo na najbolji način predstavili Beograd i Srbiju. Verujem da će naši dobri odnosi doprineti da uspešno povežemo i naše druge lokalne zajednice sa velikim gradovima u Kini, da razvijemo bolju saradnju među privrednicima i razvijemo što bolje odnose - istakao je Nikodijević.

Potpredsednik kineske asocijacije Xie Yuan istakao je da je delegacija sa sobom donela pozdrave građana Pekinga i cele Kine i izrazio nadu da će saradnja Beograda i Pekinga nastaviti da se kreće uzlaznom putanjom.

„Prošlo je više od 30 godina od uspostavljanja tesnih odnosa Pekinga i Beograda, a nadamo se da ćemo sa kineskim gradovima jednako uspešno povezati i druge gradove i lokalne samouprave u Srbiji. Nakon današnjih razgovora informisaćemo naše kompanije o mogućnostima za investiranje i predloženim projektima i nadamo se kvalitetnoj saradnji. Nastavićemo da radimo na unapređenju saradnje, a radujemo se sledećem viđenju već sledeće godine u Kini", istakao je Xie Yuan.

Gosti iz Kine na Predsedništvu SKGO

Tokom posete Stalnoj konferenciji gradova i opština, članovi delegacije održali su sastanak sa Darkom Bulatovićem, predsednikom SKGO i gradonačelnikom Niša, Đorđem Staničićem, generalnim sekretarom, Zoricom Vukelić, zamenicom generalnog sekretara i Aleksandrom Vukmirović, šeficom Službe za međunarodnu saradnju.

Predsednik Bulatović izrazio je zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom i naglasio značaj produbljivanja saradnje između država i na lokalni nivo koji ovom posetom počinje, dok je Đorđe Staničić istakao značaj saradnja asocijacija i naglasio da smo napravili prvi korak ka zbližavanju gradova i opština iz Kine i Srbije.

Članovi delegacije bili su gosti na sednici Predsedništva SKGO, gde su imali prilike da čuju izlaganje ministarke Slavice Đukić Dejanović o merama populacione politike Vlade Srbije. Tokom sednice, potpredsednik Xie uputio je poziv Stalnoj konferenciji gradova i opština i lokalnim samoupravama iz Srbije za učešće na međunarodnoj konferenciji koja će naredne godine biti održana u gradu Vuhanu i okupiti više od 300 predstavnika gradova i opština iz celog sveta.

Smederevo - dobar primer saradnje

Tokom drugog dana posete za članove kineske delegacije organizovana je poseta Smederevu tokom koje su imali susret sa gradonačelnicom Jasnom Avramović, Bogoljubom Spasojevićem, predsednikom Skupštine grada i Milicom Mijatović, direktorkom Slobodne zone Smederevo koji su goste iz Kine upoznali sa privrednim potencijalima ovog grada.

Gradonačelnica Smedereva zahvalila je gostima iz Kine na poseti i predstavila razvojne planove ovog grada, investiciju kineske kompanije Hestil u Železaru i najavila nova ulaganja kineskih kompanija. Gospođa Avramović u razgovoru je istakla značaj Slobodne zone Smederevo, koja se prostire na 36 hektara potpuno infrastrukturno opremljenog zemljišta i u kojoj već posluje nekoliko evropskih kompanija.

Tokom razgovora, gradonačelnica Avramović izrazila je želju da se Smederevo pobratimi sa nekim gradom iz Kine u cilju produbljivanja prijateljskih i privrednih odnosa, što je naišlo na odobravanje članova kineske delegacije koji su obećali podršku u procesu izbora partnerskog grada.

Šef kineske delegacije Xie Yuan izrazio je zadovoljstvo što je tokom svoje prve posete Srbiji posetio Smederevo sa kojim postoje snažne ekonomske veze. On je istakao da predstavlja organizaciju kojoj nije cilj samo uspostavljanje saradnje lokalnih administracija, već i unapređenje privredne saradnje, a ulaganje kompanije Hestil je najbolji primer.

Gospodin Xie je istakao da je cilj organizacije koju predstavlja unapređenje saradnje u mnogim oblastima i izrazio nadu da će ukidanje viza između Kine i Srbije pomoći u tom procesu i stvoriti uslove za dolazak većeg broja kineskih turista u Srbiju.