Vesti

Monitoring misija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Srbiji

Monitoring misija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (Kongres) posetila je Srbiju u periodu od 28. februara do 2. marta 2017. godine, a u okviru posete članovi misije sastali su se sa predstavnicima državnih i pokrajinskih organa vlasti i nezavisnih tela. Sastanak sa članovima delegacije Republike Srbije u Kongresu, kao i sa predstavnicima lokalnih samouprava sa multietničkim stanovništvom održan je 28. februara 2017. godine, u prostorijama SKGO.

Kongres okuplja sve lokalne i regionalne vlasti zemalja članica Saveta Evrope, vrši redovan monitoring demokratije i primene Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u zemljama članicama Saveta Evrope. U tu svrhu, Kongres sastavlja monitoring misije od članova Kongresa, Sekretarijata Kongresa i nezavisnih eksperata.

Na osnovu dijaloga sa predstavnicima nacionalnih i pokrajinskih organa, kao i lokalnih samouprava misija priprema Izveštaj i preporuke o potrebnim reformama. Monitoring komitet Kongresa odgovoran je za monitoring primene Evropske povelje, kao i institucionalni razvoj u evropskim regionima, pripremu izveštaja o stanju lokalne i regionalne demokratije u Evropi i monitoring specifičnih pitanja u vezi sa tim.

Poslednji put monitoring misija bila je u Srbiji 2010. godine i tom prilikom sačinila Izveštaj o stanju lokalne i regionalne demokratije u Srbiji i Preporuku.

Članovi Monitoring misije bili su Lucija Kron (Holandija), Soren Šumaher (Nemačka) i Svitlana Perverten, ko-sekretarka Odbora za monitoring, kao i Jelena Jerinić, članica Grupe nezavisnih eksperata za Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi. Na sastanku su takođe učestvovali članovi Delegacije Republike Srbije: Jelena Trifunović, predsednica opštine Svrljig, Minja Obradović, odbornica u Skupštini grada Kragujevac, Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža, Aleksandra Popović, predsednica opštine Surdulica, Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Zoran Perišić, odbornik u Skupštini grada Niša, Dušica Davidović, odbornica u Skupštini grada Niša, Zoran Alimpić, odbornik u Skupštini grada Beograd, Maja Sedlarević, poslanica u Skupštini AP Vojvodine, kao i predstavnici SKGO: Đorđe Staničić, generalni sekretar, Aleksandra Vukmirović, sekretar Delegacije i šef Službe za EU integracije i međunarodnu saradnju, Ivan Božović, savetnik za EU integracije i Jana Pavlović, savetnica za međunarodnu saradnju. Na sastanku sa Monitoring misijom bili su predstavnici lokalnih samouprava sa multietničkim stanovništvom: Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, Almir Leković, načelnik Gradske uprave Novi Pazar i Zoran Vukašinović, sekretar Skupštine grada Leskovca.

Na sastanku je bilo reči o poslednjim reformama i trendovima razvoja vezanih za lokalnu i regionalnu samoupravu u Srbiji, naročito o Reformi javne uprave i njihovom uticaju na lokalnu/regionalnu samoupravu, finansijskoj situaciji lokalnih/regionalnih vlasti, mehanizmima konsultacija sa lokalnim/regionalnim vlastima o zakonodavnim aktivnostima i drugim pitanjima koja ih direktno pogađaju, finansijskom i administrativnom/upravnom nadzoru nad lokalnim/regionalnim vlastima, uslovima za službu lokalnih/regionalnih izabranih predstavnika i njihovih finansijskim nadoknadama, pravnoj zaštiti lokalne samouprave i pristupu domaćim sudovima, međuopštinskoj saradnji, trenutnim glavnim izazovima za lokalnu/regionalnu samoupravu (borba protiv korupcije, zaštita manjinskih prava, izbeglice, migraciona politika, itd).