Vesti

Počela realizacija radionica o zaštita od diskriminacije u radu organa jedinica lokalne samouprave

Prva od 10 regionalnih radionica "Zaštita od diskriminacije - prepoznavanje i sprečavanje slučajeva diskriminacije u radu organa jedinica lokalne samouprave", održana je 3. marta, u Beogradu. Serija radionica biće održana u saradnji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Stalne konferencija gradova i opština tokom marta i to u Beogradu, Zrenjaninu, Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Subotici, Loznici, Užicu, Novom Pazaru i Zaječaru.

Ovom prilikom, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da je cilj obuke da zaposlenima budu predstavljene "sve zamke u koje mogu upasti u postupanju" u lokalnim samoupravama u oblasti diskriminacije, da se unapredi javna uprava i znanje službenika kako bi mogli da prepoznaju, ali i da ne vrše diskriminaciju.

Bošnjak je izjavio da je namera Ministarstava da obezbedi da svaki građanin i privrednik imaju jednake šanse i mogućnosti, bez obzira na individualne razlike i da svako u komunikaciji s državom bude potpuno ravnopravan.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO ukazao je na potrebu da zaposleni u lokalnim samoupravama prepoznaju razne oblike diskriminacije.

"Veoma smo zainteresovani da radionice budu dobro posećene i da zaposleni u lokalnim samoupravama prepoznaju probleme u svojim sredinama", rekao je Staničić. On je rekao i da do problema "dolazi najčešće nenamerno i bez želje da se neko diskriminiše", a zbog nasleđene loše prakse.

"Prosto je činjenica da je to praksa i nasleđeno stanje od ranije, i to treba menjati", rekao je Staničić.
Po njegovim rečima, zato je veoma važna podrška Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije i eksperata koji rade kod Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Pomoćnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Jokanović izjavila je da je "cilj obuke podizanje svesti zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave o pojmu i značaju diskriminacije, kao i prepoznavanju diskriminacije". Po njenim rečima, cilj je i osposobljavanje zaposlenih da pravovremeno spreče diskriminaciju.

Napomenula da je diskriminacija često rezultat duboko ukorenjenih stereotipa i predrasuda, i da se zaposlenim u lokalnim samouprava ponašaju diskriminatorno, a da toga nisu ni svesni.

Ona je rekla da istraživanja i stanje pokazuju da je diskriminacija rasprostranjena pred organima javne vlasti, a svaka peta pritužba građana povereniku je na temu diskriminacije pred organima vlasti.

Tatjana Jokanović očekuje da će deset planiranih radionica dovesti do unapređenja rada lokalne uprave i osposobiti zaposlene da je prepoznaju i suprotstave se.