Vesti

Sastanak AVEC mreže

U cilju razmene iskustava i utisaka vezanih za pristup održivog ekonomskog razvoja i predstavljanja razvijene metodologije „Qualicities", SKGO je u saradnji sa Ambasadom Francuske u Srbiji 23. marta 2017. godine u Nišu, organizovala sastanak AVEC mreže. Na sastanku su bili prisutni predstavnici opštine Bela Palanka, gradske opštine Medijana Niš, grada Niša i Novog Pazara, zatim predstavnici Francuske ambasade u Beogradu i SKGO, kao i Natale Giordano, generalni sekretar COPPEM (Evro-mediteransko partnerstvo regionalnih i lokalnih vlasti).

AVEC mreža spaja istorijske gradove i opštine koji su nosioci izuzetnog nasleđa i koji imaju nameru koristiti to nasleđe za dugoročni lokalni razvoj. Članovi mreže razmenjuju znanje i iskustvo, izrađuju studije te sprovode programe kako bi ojačali svoje nasleđe. Članovi AVEC mreže iz Srbije su gradovi Niš, Novi Pazar, Kragujevac i opštine Bela Palanka, Medijana (Niš) i Niška Banja.

Na sastanku je prezentovan rad AVEC mreže i Qualicities metodologije. Razmenjena su iskustva među prisutnim jedinicama lokalnih samouprava, gde se govorilo i o načinu rada, finansiranju kao i postojećim izazovima. Takođe, na sastanku najavljena je konferencija koja će biti održana tokom maja, u cilju predstavljanja Qualicities metodologije u Srbiji, kao i mogućnosti za finansiranje aktivnosti radi razvijanja ovog pristupa na lokalnom nivou.