Vesti

Kultura volonterizma: „Volonterizam u službi socijalne zaštite“

Sastanak Mreže za socijalnu zaštitu SKGO održan je 29. marta, u Beogradu, a tema prvog ovogodišnjeg okupljanja bila je „Volonterizam u službi socijalne zaštite". Na skupu je bilo prisutno više od 130 učesnika, a u uvodnom delu obratili su se Jasmina Tanasić, šefica Odeljenja za društvene delatnosti SKGO, Vladimir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta i Vesna Milenović, generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije.

Negovanje kulture volonterizma je bitno, kako bi mesta stanovanja postala zajednice, izjavila je Jasmina Tanasić. Pomaganje drugima ispunjava dve važne ljudske potrebe: potrebu za druženjem i potrebu da se bude koristan. Volontiranjem se na kvalitetan način zadovoljavaju potrebe zajednice i pojedinca, ali se često i oni kojima je pomoć potrebna uključuju u lanac međusobne podrške. Rezultat je izlazak iz izolacije, preuzimanje inicijative i odgovornosti za svoj život. Vanredne situacije su pokazale da je zajednički duh i masovni odziv, naročito mladih, izuzetno važan u reagovanju i saniranju posledica krize. Volonteri se angažuju iz nesebičnih i humanih razloga i uverenja. U vreme ekonomske krize, razvoj volonterskih centara i podrška volonterizmu u lokalnim samoupravama može biti izuzetno efikasan i kvalitetan odgovor na različite potrebe zajednice.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vladimir Ilić rekao je da je Vlada Srbije 2017. godinu proglasila godinom međugeneracijske solidarnosti i da volonteri u njoj zauzimaju najznačajnije mesto, te da ih je samo kroz Crveni krst Srbije, angažovano više od 60 hiljada.

Na ovaj način, kako je napomenuo, utiče se na povezivanje dve značajne a osetljive društvene grupe, mladih i starijih, i ističe se značaj međugeneracijske saradnje kao oblika potpore među njima. Za rad Crvenog krsta u ovoj godini Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je ukupno 515 miliona dinara, što znači da će 36 hiljada korisnika narodnih kuhinja u 77 gradova i opština biti zbrinuto. Jedan deo sredstava namenjen је za oporavak dece korisnika narodnih kuhinja u odmaralištima Crvenog krsta u Nišu, Aleksandrovcu, Vršcu, Bačkoj Palanci i Baošićima.

Državni sekretar je istakao da je dobro kada je organizator volontiranja lokalna samouprava, grad ili opština, zbog toga što reformom državne uprave ovi organi nužno moraju da budu pre svega servisi svojih građana. Volonterski servisi, kao što je servis beogradske opštine Zvezdara, pokazali su da je to moguće, održivo, dostupno, da ne košta puno a mnogo vredi.
Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja, ovom prilikom je istakla da Strategija za mlade 2015-2025 prepoznaje aktivizam mladih, i da je potrebno da se ovoј grupi stanovništva posveti posebna pažnja. Po njenim rečima, zapošljavanje mladih je jedan od najvažnijih ciljeva, te da su od značaja programi za promociju zdravog života, u okviru kojih će u gradovima i opštinama biti otvoreni klubovi koji promovišu zdrav način života. Pomoćnica ministra je naglasila da posebno mesto imaju i volonterski programi preko kojih je realizovano 27 radnih akcija, kao i 93 volonterska kampa.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović, dok je prezentovala iskustva organizacije koju predstavlja (sedište, 2 pokrajinske i 183 gradske i opštinske organizacije Crvenog krsta u Srbiji) istakla je da je obaveza ove organizacije da na organizovan način podstiče volonterski rad u Srbiji. Crveni krst je u svom radu nezavisan, i u svemu je pomoćni organ države. Gospođa Milenović je dodala da je partnerski odnos sa lokalnom samoupravom od izuzetnog značaja, a dobar primer je prisustvo na skupu i predstavnika Crvenog krsta iz opštine Kanjiža, gde je lokalna samouprava ispunila svoju zakonsku obavezu i u svom budžetu obezbedila sredstva za rad Crvenog krsta na njihovoj teritoriji.

Prisutni su ovom prilikom imali mogućnost da se upoznaju sa prezentacijama primera dobre prakse iz volonterskih servisa koje pružaju različiti akteri od udruženja građana, lokalnih organizacija Crvenog krsta i volonterskih servisa u okviru sledećih lokalnih samouprava: beogradske opštine Zvezdara, Kanjiža, servisa Užica i Čajetine, kao i iz opštine Topola.