Vesti

Nova saradnja SKGO sa Zrenjaninom, Kruševcem i Čajetinom u zaštiti životne sredine

Stalna konferencija gradova i opština u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" pružiće stručnu podršku u 10 gradova i opština u Srbiji kako bi ove lokalne samouprave dodatno unapredile svoje usluge za građane i privredu. Tim povodom, SKGO je 4. aprila 2017. godine potpisala sporazum o saradnji sa Zrenjaninom koji se za direktnu podršku u upravljanju otpadom, otpadnim vodama i snabdevanju vodom prijavio zajedno sa opštinama Žitište, Sečanj i Novi Bečej, čija su rukovodstva takođe učestvovala u potpisivanju sporazuma.

Ovom prilikom sporazume o saradnji sa SKGO potpisali su i predstavnici grada Kruševca i opštine Čajetina koji će stručnu pomoć SKGO dobiti u istoj tematskoj oblasti.

Ovu aktivnost SKGO sprovodi uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona. Svrha programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" je pružanje podrške i dalja priprema gradova i opština u Srbiji za pristupanje EU kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i efikasnije lokalne administracije, a u skladu sa principima dobre uprave i poštovanjem rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

U ime grada Zrenjanina sporazum sa generalnim sekretarom SKGO Đorđem Staničićem potpisao je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika. Prema njegovim rečima, značaj ovog projekta je u tome što su u njega uključene i opštine Žitište, Sečanj i Novi Bečej, što je dobar primer međuopštinske saradnje.

"U naredne tri godine napravićemo projektnu i tehničku dokumentaciju uz pomoć koje ćemo moći da konkretno rešavamo problem sa prečišćavanjem otpadnih voda, kao i sa odlaganjem otpada koji imaju sve opštine srednjeg Banata, kao i Zrenjanin",  izjavio je nakon potpisivanja memorandum Radišić.

"Prisutne lokalne samouprave su kroz ovaj konkurs dobile mogućnost da međusobnom saradnjom dođu do željenih rezultata. Bitno je istaći da u procesu pristupanja Evropskoj uniji poglavlje 27 upravo govori o važnosti zaštite naše životne sredine i da bismo se prilagodili postavljenim ciljevima, neophodno je da steknemo odgovarajuća znanja i iskustva", dodao je generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.

Izabranih 10 gradova i opština dobiće stručnu podršku SKGO da u narednih 12 do 36 meseci da pripreme prvu emisiju municipalnih obveznica (Knjaževac), započnu brendiranje grada (Kraljevo), realizuju javno-privatno partnerstvo (Bač i Loznica), unaprede saradnju javnog i privatnog sektora kroz poslovne savete (Knić i Lazarevac), unaprede situaciju u prevenciji i upravljanju vanrednim situacijama (Osečina) i unaprede usluge u oblastima upravljanja otpadom, otpadnim vodama i snabdevanja vodom (Zrenjanin, Kruševac i Čajetina).