Vesti

Treći stanak Obora SKGO komunalne delatnosti


Treći sastanak Odbora SKGO za komunalne delatnosti, kojim je predsedavao Veselin Veličkov, predsednik opštine Dimitrovgrad, održan je 8. oktobra 2008. godine u sedištu Stalne konferencije gradova i opština. Pored članova i sekretara Odbora, sastanku su prisustvovali predstavnici GTZ Projekta „Modernizacija komunalnih usluga“, Exchange 2 programa, Programa podrške razvoju lokalne infrastrukture (MISP), kao i predstavnici konsultantske firme GFA, angažovani na Programu KfW.


Sastanak je otvorio i vodio predsedavajući, Veselin Veličkov, prema sledećem dnevnom redu:

  1. Usvajanje zapisnika sa Drugog sastanka Odbora
  2. Izveštaj o aktivnostima Radne grupe za transformaciju JKP i razmatranje nacrta Zelene knjige o transformaciji JKP
  3. Problematika cena komunalnih usluga i pokretanje inicijative po ovom pitanju prema Vladi i resornim ministarstvima
  4. KfW program kreditiranja opštinskih infrastrukturnih projekata
  5. Predstavljanje Koncepta sektorske analize
  6. Izveštaj sa sastanka Mreže stručnjaka iz oblasti komunalnih voda
  7. Najava treninga o EU institucijama za članove Odbora
  8. Razno

Nakon usvajanja Zapisnika sa II sastanka Odbora, prisutne je konsultant SKGO, Milisav Aleksić, upoznao sa aktivnostima Radne grupe za transformaciju JKP i nacrtom Zelene knjige o transformaciji JKP. Nakon toga, članovima Odbora predočen je predlog za pokretanje inicijative prema Vladi i resornim ministarstvima u vezi sa problematikom cena komunalnih usluga.

Predstavnici konsultantske kuće GFA, Tomaž Viktor i Milorad Filipović, objavili su početak programa KfW za kreditiranje opštinskih infrastrukturnih projekata, a Bora Obradović je predstavio Koncept sektorske analize „Javna komunalna preduzeća u Srbiji“.

Osnivanje Mreže stručnjaka iz oblasti komunalnih voda prikazao je Aleksandar Krstić, koordinator projekta GTZ, koji je pozvao sve lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća da se pridruže Mreži i učestvuju u njenom radu.

Na kraju je menadžer LOGIN projekta u SKGO, Ivan Božović, upoznao prisutne sa ovim programom i najavio im Trening o EU institucijama koji će za njih biti organizovan u novembru 2008.

Učesnici sastanka ukazali su na potrebu da se kroz jedno telo, kao što je Odbor SKGO za komunalne delatnosti, usmere i sistematski rešavaju trenutno najvažniji problemi komunalnih delatnosti, upravo naznačeni kroz razmatrane aktivnosti, s tim da svakoj od navedenih tema treba posvetiti poseban skup i sačiniti detaljne analize i predloge.