Vesti

Počela eObuka o upravljanju ljudskim resursima u lokalnim samoupravama

Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu, započela je 6. aprila onlajn obuku „Upravljanje ljudskim resursima". Obuka je organizovana u okviru projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi", koji finansijski podržava Evropska unija i Savet Evrope.

Na uvodnom sastanku za buduće polaznike Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, izjavio je da je bitno da zaposleni u lokalnim samoupravama budu edukovani u skladu sa nadležnostima, a da bismo to ostvarili, važno je da ljudi budu zainteresovani i motivisani, da imaju perspektivu, da budu objektivno ocenjeni i da tokom jedne ili više godina mogu računati na napredovanje u skladu sa ocenama.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, istakao je da je uspostavljanje jedinica za ljudske resurse u upravama u ovom trenutku najvažnija osnova za uspešno primenjivanje svih ostalih zakona.

„Kada ste vi dobro obučeni i kada dobro shvatite svoju ulogu u sistemu usavršavanja, onda ćete obavezu edukacije shvatiti kao vaše pravo da se dodatno stručno usavršavate i izgrađujete sopstvene kapacitete, a samim tim će i uprava u kojoj radite postati bolja i efikasnija", rekao je Bošnjak prisutnim polaznicima eObuke.

Aleksandar Jovanović, iz Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, naglasio je značaj partnerstva Saveta Evrope, SKGO i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i podrške Evropske unije u procesu primene ove važne i reformske teme za lokalne samouprave u Srbiji.

„Ideja da svako radi posao u kome je najbolji i da se u tome kontinuirano usavršava nije nova, ona već dugo postoji, međutim, prvi put u Srbiji donošenjem Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i lokalnim samoupravama postoje i mehanizmi da se ta ideja i realizuje", rekao je Jovanović i dodao da je posao partnera na ovom projektu da lokalnim samoupravama ponude alate kako bi ovu praksu uspostavile i da se zaposleni počnu usavršavati u oblastima koje su njima zaista potrebne za posao.

Obuka „Upravljanje ljudskim resursima" traje devet nedelja, pohađaće je više od 180 polaznika, a cilj je da učesnicima obezbedi razumevanje funkcije upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi, kao i doslednu primenu Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.