Vesti

Nova saradnja Kraljeva i SKGO u brendiranju grada

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" pružiće stručnu podršku u 10 gradova i opština u Srbiji kako bi ove lokalne samouprave dodatno unapredile svoje usluge za građane i privredu.

Tim povodom, a u svojstvu predstavnika jedne od 10 izabranih lokalnih samouprava, zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović 5. aprila 2017. godine potpisala je sporazum o saradnji sa generalnim sekretarom SKGO Đorđem Staničićem, čime je ozvaničen početak saradnje ove gradske uprave i asocijacije lokalnih vlasti u oblasti konkurentnost, analizi komparativnih prednosti Kraljeva u odabranom privrednom sektoru i procesu brendiranja.

Posebna je čast što je naš grad odabran među devet prijava da u naredna 33 meseca dobije podršku Stalne konferencije gradova i opština u oblasti jačanja konkurentnosti i to kroz tzv. analizu lanca vrednosti u odabranom sektoru i brendiranje, izjavila je prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović. Prema njenim rečima, ova lokalna samouprava dokazala je da je spremna je da odgovori na vrlo visoke zahteve konkursa na kojim se takmičila sa kolegama iz drugih gradova i opština, a jedna od prvih aktivnosti jeste potpisivanje ovog sporazuma kojim saradnja Kraljeva i SKGO zvanično počinje.

Prema rečima generalnog sekretara SKGO Đorđa Staničića, podrška asocijacije sastojaće se od procene komparativnih prednosti, jačanja komunikacije sa poslovnim, akademskim i civilnim sektorom, pomenute analize lanca vrednosti u odabranom sektoru, izrade preporuka za unapređenja stanja u tom sektoru, podrške u procesu usklađivanja strategija i politika, izradi programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i brendiranja.

Ovu aktivnost SKGO sprovodi u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" koji realizuje uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona. Svrha ovog programa je pružanje podrške i dalja priprema gradova i opština u Srbiji za pristupanje EU kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i efikasnije lokalne administracije, a u skladu sa principima dobre uprave i poštovanjem rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

Izabranih 10 gradova i opština dobiće stručnu podršku SKGO da u narednih 12 do 36 meseci pripreme prvu emisiju municipalnih obveznica (Knjaževac), započnu brendiranje grada (Kraljevo), realizuju javno-privatno partnerstvo (Bač i Loznica), unaprede saradnju javnog i privatnog sektora kroz poslovne savete (Knić i Lazarevac), unaprede situaciju u prevenciji i upravljanju vanrednim situacijama (Osečina) i unaprede usluge u oblastima upravljanja otpadom, otpadnim vodama i snabdevanja vodom (Zrenjanin, Kruševac i Čajetina).