Vesti

Puna primena Zakona o opštem upravnom postupku od 1. juna

Puna primena Zakona o upravnom postupku počinje od 1. juna izjavila je Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave na sastanku sa više od 200 predstavnika lokalne samouprave održanom 7. aprila u Beogradu. Sastanak o elektronskoj razmeni podataka za potrebe upravnih postupaka i razvoju matičnih knjiga organizovali su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ovo zakonsko rešenje će omogućiti građanima da dokumenta dobijaju na odmah i na "jedan klik", najavila je ministarka Brnabić i izjavila da će od juna biće umreženo šest institucija: MDULS, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, PIO fond, Poreska uprava i Nacionalna služba za zapošljavanje.

"Procenjujemo da ćemo one dokumente koje građani najviše traže moći da im damo na jedan klik i da se se taj zakon primenjuje u potpunosti makar za te dokumente, a to je izvod iz matične knjige rođenih i venčanih, uverenje o prebivalištu, uverenje o državljanstvu, uverenje o izmirenim poreskim obavezama, potvrda o statusu nezaposlenih lica, potvrda o statusu osiguranog lica i potvrda o ličnim prihodima", navela je ona.

Brnabić je podsetila da je do kraja 2016. bio rok za lokalne samouprave da prebace svoje matične knjige u elektronski oblik i pozvala one koje još nisu završile taj posao da požure, jer će onda njihovi građani biti diskriminisani. Ona je navela da su lokalne samouprave prebacile 98 odsto svojih matičnih knjiga vođenih posle 1946. godine u elektronski oblik, a zajedno sa matičnim knjigama pre 1946. godine taj procenat je 92,2 odsto. Brnabić je naglasila da to nije loše, ali da nije ni naročito dobro pošto je već prošao rok.

"Velika reforma je pred nama, jedna od najvažnijih u mandatu ove vlade", naglasila je Brnabić.

Ministarka je pohvalila Svrljig, Šabac, Koceljevu, Žagubicu i druge, pošto su završile prebacivanje
matičnih knjiga u elektronski oblik u zakonskom roku ili pre, a pritom se nalaze ispod maksimalnog broja zaposlenih. Brnabić je pohvalila i Blace, a po njenim rečima, Bosilegrad koji je bio najgora opština u tom poslu jer su u novembru bili na nula odsto, a sada na više od 80 odsto.

Najavila je da će Ministarstvo državne uprave otvoriti kol centar za žalbe na koji će građani moći da prijave ukoliko ne dobiju traženu uslugu i naglasila da država mora da bude servis građana.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da nije svuda ista situacija kod opština kada je reč o ispunjavanju svih tih obaveza, ali da su trendovi dobri.

On je kazao da je neophodno da zaposleni u lokalnim samoupravama prođu odgovarajuće obuke i da im u tome pomaže SKGO.

Izvršna direktorka NALED Violeta Jovanović rekla je da je ta organizacija učestvovala i u reformi
izdavanja građevinskih dozvola i da je uspešno uvedena elektronska dozvola.

Jovanović je istakla da nijedna reforma ne može da zaživi ako u njoj ne učestvuju lokalne samouprave, kao i da one najmanje mogu da budu uspešne u reformama ako im se obezbedi podrška sa centralnog nivoa.