Vesti

Druga sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju SKGO

Druga sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju SKGO održana je 19. i 20. aprila 2017. godine u Velikom Gradištu. Sednicom je predsedavao predsednik Odbora Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.

Sednica je organizovana u formi dvodnevne radionice, u okviru koje je prvi dan bio posvećen temi rodne ravnopravnosti u urbanističkom planiranju, dok su drugog dana razmatrane tačke vezane za aktuelna pitanja u oblastima rada Odbora.

Članovi Odbora imali su priliku da se upoznaju sa osnovnim principima urodnjavanja - uvođenja principa rodne ravnopravnosti u sve elemente javnih politika. Rozeta Aleksov, savetnica za pitanja rodne ravnopravnosti u SKGO upoznala je prisutne sa važećom pravnom regulativom iz ove oblasti, kao i sa mnogobrojnim ilustrativnim primerima iz republičke statistike. Milena Zindović, direktorka JUP „Plan" iz Šapca predstavila je početnu analizu mogućnosti uvođenja rodne perspektive u urbanističko planiranje, koju je napravila za potrebe SKGO. Osnovni postulat ove analize je da je prilikom izrade urbanističkih planova neophodno sagledati potrebe svih korisnika u prostoru, uključujući i rodno zasnovane razlike korisnika prostora. Prikazani su mnogobrojni primeri iz prakse evropskih gradova, posebno iz Beča, koji na ovom polju predstavlja međunarodni primer dobre prakse. Članovi Odbora zatim su dopunili zaključke i preporuke analize predlozima za izradu Akcionog plana SKGO za integraciju rodne perspektive u oblast urbanističkog planiranja.

Ovom prilikom predstavljen je Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, sa posebnim osvrtom na nadležnosti jedinica lokalne samouprave u sprovođenju ovog propisa. Tokom diskusije istaknuto je da je blagovremena podrška za primenu ovog propisa izostala, ali da se očekuju prezentacije i obuke u organizaciji SKGO. U nastavku je razmotren Nacrt modela Odluke o kućnom redu u stambenim i stambeno poslovnim zgradama koje priprema SKGO kao vid podrške članicama.

Prisutni su upoznati i sa Analizom kapaciteta jedinica lokalne samouprave za uspostavljanje i vođenje lokalnih informacionih sistema o prostoru. Ovu Analizu je za potrebe GIS Mreže SKGO izradio dr Nikola Krunić iz IAUS-a. Članovi Odbora su pohvalili sadržaj analize i složili se da je neophodno u narednom periodu baviti se pitanjima metodologije izrade urbanističkih planova, kao što i zaključci analize sugerišu.

Maja Stojanović iz SKGO članovima Odbora predstavila je plan aktivnosti SKGO u domenu podrške gradovima i opštinama za sprovođenje novog Zakona o upravnom postupku. Članovi Odbora, takođe su diskutovali o iskustvima u sprovođenju Zakona o ozakonjenju i mogućnostima za unapređenje u primeni ovog zakona.

LISP analiza >>> 

Početna analiza stanja u oblasti urbanističkog planiranja i projektovanja iz rodne perspektive >>>

Prezentacija Odluke o kućnom redu >>>

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada >>>

Zašto je RR tema  >>>

Аktivnosti SKGO u vezi početka primene ZUP >>>