Vesti

Podrška Baču u realizaciji javno-privatnog partnerstva

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" pružiće stručnu podršku u 10 gradova i opština u Srbiji kako bi ove lokalne samouprave dodatno unapredile svoje usluge za građane i privredu.

Tim povodom, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić potpisao je 26. aprila 2017. sporazum o saradnji sa predsednikom opštine Bač Draganom Staševićem, čime je ozvaničen početak saradnje asocijacije lokalnih vlasti i ove gradske uprave u oblasti javno-privatnog partnerstva (JPP).

Podrška koju će Bač dobiti u narednih 18 meseci obuhvatiće procenu trenutne situacije u oblasti javno-privatnih partnerstava, analizu do sada sprovedenih projekata kao i onih koji su pogodni za realizaciju ovog partnerstva, obuku u oblasti JPP i javnih nabavki (uključujući i obuke koje se tiču EU standarda), analizu glavnih prepreka u implementaciji JPP, kao i preporuke za unapređenje i podršku u jednoj fazi izrade JPP projekta.

Kako je istakao predsednik opštine Bač Dragan Stašević, ova vrsta podrške lokalnoj samoupravi više je nego dobrodošla jer bi bilo od velikog značaja da se određeni projekti realizuju kroz javno-privatno partnerstvo, a u interesu svih građana opštine Bač i tu se prvenstveno misli na projekat marine u bačkom Novom Selu i na projekat turističko-rekreativnog kompleksa kod jezera Provala.

Prema rečima generalnog sekretara SKGO Đorđa Staničića, na konkurs SKGO prijavilo se 65 gradova i opština, od čega se za podršku za javno-privatna partnerstva prijavilo sedam lokalnih samouprava. Generalni sekretar je istakao da je, uz Loznicu, opština Bač dobila ovakav paket podrške i da je predviđeno da se tokom 1,5 godine saradnje Baču pruži najbolja stručna podrška u ovoj oblasti.

Ovu aktivnost SKGO sprovodi u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" koji realizuje uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona. Svrha ovog programa je pružanje podrške i dalja priprema gradova i opština u Srbiji za pristupanje EU kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i efikasnije lokalne administracije, a u skladu sa principima dobre uprave i poštovanjem rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

Izabranih 10 gradova i opština dobiće stručnu podršku SKGO da u narednih 12 do 36 meseci pripreme prvu emisiju municipalnih obveznica (Knjaževac), započnu brendiranje grada (Kraljevo), realizuju javno-privatno partnerstvo (Bač i Loznica), unaprede saradnju javnog i privatnog sektora kroz poslovne savete (Knić i Lazarevac), unaprede situaciju u prevenciji i upravljanju vanrednim situacijama (Osečina) i unaprede usluge u oblastima upravljanja otpadom, otpadnim vodama i snabdevanja vodom (Zrenjanin, Kruševac i Čajetina).

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji SKGO sa izabranim lokalnim samoupravama, stručni tim SKGO uradiće analizu stanja i identifikaciju problema u datoj lokalnoj samoupravi i nakon toga sledi izrada akcionog plana za rešavanje identifikovanog problema. Potom, započinje se višemesečni stručni rad, pripremaju predlozi i odluke koje tretiraju konkretni problem i posledično unapređuju kapacitete lokalne samouprave u datoj oblasti.