Vesti

Održana II sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije

Druga sednica Odbora SKGO za životnu sredinu i vanredne situacije održana je 4. i 5. maja 2017. godine u Bajinoj Bašti. Prisutne je u ime predsednika opštine Bajina Bašta pozdravila Dragana Ivanović, inspektorka za zaštitu životne sredine, a skupom je predsedavao Dušan Ilinčić, predsednik opštine Koceljeva i predsednik Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije SKGO.

Prvog dana stručnog okupljanja Vesna Vandić, ekspertkinja SKGO, predstavlila je analizu usaglašenosti propisa iz oblasti zaštite životne sredine, planiranja i izgradnje. Predstavnici grada Kraljeva Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite i Jovan Nešović, predstavnik civilnog društva „Novi put" prikazali su aktivnosti jedinica lokalnih samouprava u slivu Zapadne Morave i ulogu civilnog društva u preventivi elementarnih nepogoda. Sekretarka Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije SKGO Ljubinka Kaluđerović iznela je ključne zaključke "Istraživanja o funkcionisanju sistema zaštite životne sredine na lokalnom nivou".

Drugog dana sednice Odbora održana je prezentacija opštine Bajina Bašta. U ime SKGO Aleksandar Popović pojasnio je proces izrade Strateškog plana SKGO 2018 - 2021. godine, kao i način učešća članova Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije u ovom procesu.

Ovom prilikom članovi Odbora su posetili selo Kostojeviće i OŠ „Dušan Jerković", gde je održana prezentacija koncepta i projekta Biovil, energetski nezavisnih sela.

Sednici Odbora prisustvovali su članovi iz sledećih gradova i opština: Kraljevo, Bajina Bašta, Sečanj, Lazarevac, Vlasotince, Srbobran, Žitište, Arilje, Medveđa, Beočin, Opovo i Koceljeva.