Vesti

Održan sastanak republičkih i lokalnih inspektora za zaštitu životne sredine

Novi, osmi po redu regionalni sastanak republičke inspekcije i lokalnih inspektora za zaštitu životne sredine održan je 9. maja 2017. u Zrenjaninu. Ovaj sastanak je organizovan u saradnji SKGO sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, a u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO - druga faza" koji finansira Švajcarska Konferederacija posredstvom Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Prisutne je u ime SKGO pozdravila Ljubinka Kaluđerović, sekretarka Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije. Sastanak čiji je cilj bio da se razmene iskustva republičkih i lokalnih inspektora u oblasti zaštite životne sredine, kao i da se unapredi njihova zajednička saradnja i pomogne u prevazilaženju svakodnevnih prepreka, vodio je Željko Pantelić, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove.

Kako republički sektor inspekcije želi da poveća kapacitete lokalnih inspektora, ovom prilikom su najavljeni dvodnevni seminari za sve lokalne inspektore koji će biti održani u period od početka septembra do sredine decembra. Na sastanku je dogovorena i saradnja republičkih i lokalnih inspektora kroz posebno odeljenje za poverene poslove na republičkom nivou, kojem će lokalni inspektori moći da se obrate ukoliko naiđu na određene prepreke u svom radu.

Na sastanku je zaključeno da su planovi rada lokalnih inspektora za zaštitu životne sredine na koje je saglasnost dalo Ministarstvo, omogućili da republički nivo uvidi probleme na koje nailazi većina lokalnih inspektora za zaštitu životne sredine.

Sastanku na koji su pozvani lokalni inspektori iz tri banatska upravna okruga, prisustvovali su učesnici iz sledećih gradova i opština: Ada, Alibunar, Bela Crkva, Čoka, Kikinda, Kovačica, Kovin, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Pančevo, Plandište, Sečanj, Vršac, Žitište i Zrenjanin.