Vesti

Počela eObuka SKGO o sprovođenju ZUP-a

eObuka (učenje na daljinu) za službenike u lokalnim samoupravama koji se bave upravnim postupkom počeće u ponedeljak, 22. maja, a biće im predstavljene novine i druge informacije važne za njihov rad po Zakonu o opštem upravnom postupku, najavljeno je na skupu koji je održan 17. maja, u Beogradu.

Obuka će trajati osam nedelja, a polaznicima će kroz kroz 14 lekcija uz brojne primere i informacije bit predstavljen novi Zakon o opštem upravnom postupku, kao i struktura i karakteristike novog zakonskog rešenja, garantni akt, upravni ugovor, upravna stvar, upravne radnje, pružanje javnih usluga, itd.

Pomoćnik generalnog sekretara za usluge članstvu SKGO Ivan Milivojević kazao je da je za eObuku do sada prijavljeno 600 polaznika iz 90 lokalnih samouprava i dodao da se zainteresovani mogu prijaviti do petka 19. maja.

On je rekao da će kandidati nedeljno prelaziti po dve lekcije, posle čega će popunjavati elektronske testove čiji je cilj podsećanje na važne delove pređene materije.

Istakao je da su izmene Zakona o opštem upravnom postupku neophodne na putu unapređenja javne uprave koja treba da postane servis građana.

"Želimo da uskladimo zakonodavstvo sa evropskim", kazao je Milivojević i zahvalio Misiji OEBS u Srbiji, kao i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave na kontinuiranoj saradnji u različitim oblastima unapređenja javne uprave.
Pomoćnik ministra u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić rekao je da je reforma javne uprave usmerena na poboljšanje kvaliteta usluga građanima.
"Moramo posmatrati kvalitet pružanja usluge građanima da bismo videli šta treba poboljšati. Građani gde god da žive u Srbiji imaju pravo na isti kvalitet usluge", rekao je Maravić i pozvao zaposlene u lokalnim samouprava da učestvuju u svim aktivnostima usmerenim ka unapređenju javne uprave.

Šef odeljenja za demokratizaciju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Luneburg rekao je da je cilj određenih izmena Zakona o opštem upravnom postupku poboljšanje rada celokupne javne uprave u Srbiji.

"Reformisani upravni postupak je osnovni element reforme javne uprave u Srbiji", rekao je Luneburg i dodao da će Misija OEBS u Srbiji nastaviti da sarađuje sa SKGO i Ministarstvom državne uprave na obukama kroz koje je prethodne tri godine prošlo više od 2.000 zaposlenih u lokalnim samoupravama.

SKGO organizuje E-obuku u okviru projekta "Jačanje kapaciteta zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za sprovođenje Zakona o opštem upravnom postupku kroz elektronsku obuku", koji finansijski podržava OEBS.