Vesti

Održan seminar za delegacije SKGO i lokalne samouprave u evropskim organizacijama

Jednodnevni seminar za predstavnike gradova i opština koji su članovi delegacija SKGO i lokalne samouprave iz Srbije u telima i organizacijama na evropskom nivou održan je 17. maja 2017. Tema seminara bila je praćenje rada, priprema i zastupanje političkih pozicija u evropskim telima i organizacijama.

Seminar je organizovan u okviru programa "Podrška lokalnoj samoupravi na putu ka EU - Druga faza" koji finansira Vlada Švedske, a sprovode ga Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) zajedno sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona (SALAR).

Na seminaru su učestvovali delegati iz Beograda, Niša, Tutina, Vračara, Paraćina, Novog Pazara i predstavnik AP Vojvodine koji su se najpre detaljno upoznali sa radom evropskih tela i organizacija u čijem radu učestvuju: Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, Političkom komitetu Saveta evropskih opština i regiona (CEMR) i Zajedničkom konsultativnom odboru sa Komitetom regiona EU (ZKO).

U nastavku seminara učesnicima je predstavljeno na koji način da identifikuju politike i teme iz oblasti koje su na dnevnom redu evropskih organizacija, da se upoznaju sa strukturom i procesom pripreme političkih pozicija, kao i na koji način da zastupaju interese lokalne samouprave iz Srbije u okviru evropskih tela i organizacija. Takođe, jedan od ciljeva seminara bio je umrežavanje članova delegacija SKGO i lokalne samouprave kako bi se međusobno konsultovali, sarađivali i zajednički pripremali političke pozicije u interesu lokalnih vlasti iz Srbije.

SKGO će nastaviti da pruža podršku imenovanim predstavnicima lokalne samouprave koji učestvuju u radu ovih veoma važnih tela i organizacija na evropskom nivou u vidu redovnih zajedničkih sastanaka, kao i novih seminara sa temama koje će biti u skladu sa potrebama delegata.

Za dodatne informacije koje se tiču seminara možete kontaktirati SKGO Službu za evropske integracije i međunarodnu saradnju putem telefona 011/ 3223 446 ili putem elektronske pošte na adresu: euintegracije@skgo.org .