Vesti

Održana sednica Predsedništva SKGO

Šesta sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština održana je 25. maja u Beogradu i tom prilikom generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić predstavio je prisutnima izveštaj o radu asocijacije u prethodnom periodu.

Članovi Predsedništva SKGO upoznati su sa novinama koje donosi Zakon o opštem upravnom postupku (ZUP) i ovim povodom ispred SKGO Maja Stojanović Kerić i Ivan Milivojević govorili su o ključnim rešenjima novog ZUP-a, čija puna primena počinje od 1. juna ove godine. Prema njihovim rečima, novo zakonsko rešenje ima šire polje primene, njime su uvedena nova načela i nova pravna sredstva, a bolje je definisana komunikacija između uprave i građana. Kako je istaknuto, jedan od većih izazova biće usklađivanje posebnih propisa sa ZUP-om što je predviđeno da se uradi do 1. juna 2018. godine,  kroz rad koordinacionog tela koje je Vlada Srbije formirala i koje će imati zadatak da oko 200 zakona uskladi sa ZUP-om. SKGO nastavlja da pruža podršku lokalnim samoupravama u pripremi za što kvalitetniju primenu ovog zakona, te osim aktuelne e-obuke i regionalnih seminara koje trenutno organizuje na ovu temu, planirano je da u avgustu u okviru projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi" organizuje još oko 30 jednodnevnih i dvodnevnih radionica.

Na sednici Predsedništva SKGO, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić predstavio je aktivnosti Komesarijata i lokalnih samouprava u domenu zbrinjavanja izbeglica, ispunjenost zakonske obaveze i trenutna potraživanja. Komesar Cucić skrenuo je pažnju članovima Predsedništva SKGO na sprovođenje Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica. S obzirom na značaj i važnost da sve planirane aktivnosti Komesarijata budu sprovedene u rokovima, zaključeno je da će SKGO pružiti punu podršku implementaciji ovog programa.

Aleksandar Popović iz SKGO predstavio je trenutne aktivnosti na pripremi novog strateškog plana asocijacije, najavio javnu raspravu tokom juna i izneo očekivanja da će tokom septembra ovaj strateški dokument biti finalizovan i nakon toga predočen Predsedništvu.

Na ovoj sednici Predsedništva, predstavljen je i EU program Exchange 5 u okviru koga će lokalnim administracijama biti pružena podrška u procesu popisa imovine i izrade programskog budžeta, a koji sprovode Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i SKGO.  

Gradonačelnicima i predsednicima opština predočen je i novi projekat za reformu poreza na imovinu čija realizacija počinje 1. juna. Prema rečima Aleksandra Grunauera, reč je o projektu vrednosti 2,5 miliona evra, a tokom naredne četiri godine biće podržano 40 lokalnih samouprava u obezbeđivanju popisivača imovine koja do sada nije registrovana, i u stručnoj podršci opštinama u primeni više zakona. Konkurs za izbor ovih 40 lokalnih samouprava biće raspisan verovatno tokom narednog meseca.

Članovi Predsedništva SKGO jednoglasno su potvrdili ponovno imenovanje zamenika generalnog sekretara i usvojili odluku o formiranju još dve mreže SKGO: Mreže za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom i Mreže za javne nabavke.

Aleksandra Vukmirović u ime SKGO predočila je prisutnima rad asocijacije u prethodnom periodu u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje, pre svega aktivnosti SKGO u okviru pregovaračkih grupa za pregovore o pristupanju Srbije EU, učešće SKGO u procesu programiranja i praćenja trošenja sredstava iz fondova namenjenih lokalnim samoupravama, kao i informacije o posetama delegacija iz Kine, Jordana i Slovenije, poseti Monitoring misije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i dr.