Vesti

Okrugli sto o pojednostavljivanju administrativnih postupaka prema građanima i privredi

Stalna konferencija gradova i opština i Privredna komora Srbije organizuju okrugli sto na temu „Regulatorna reforma na lokalnom nivou kroz pojednostavljivanje administrativnih postupaka prema građanima i privredi", koji će biti održan 30. maja 2017. godine, u prostorijama Privredne komore Srbije (sala 1, Resavska 15), sa početkom u 11 časova.

Skup će biti prilika da budu predstavljeni modeli administrativnih postupaka na lokalnom nivou od interesa za građane i privredu koje je Stalna konferencija gradova i opština mapirala i izradila u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, a u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji ka EU - Druga faza", koji podržava Vlada Švedske.

Ova aktivnost je i deo Plana prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta u Republici Srbiji 2016-2018. („Stop birokratiji"), koji je Vlada Republike Srbije usvojila u decembru 2016. godine. Cilj ove aktivnosti je standardizacija i pojednostavljivanje postupanja jedinica lokalne samouprave.

U toku procesa izrade modela administrativnih postupaka identifikovano je i mapirano 198 postupaka, a skoro 50 odsto postupaka odnosi se na poslove koje obavljaju jedinice lokalne samouprave prema privredi u različitim oblastima. Planirano je da svi modeli administrativnih postupaka budu javno dostupni svim gradovima i opštinama u junu 2017. godine, kada počinje i puna primena Zakona o opštem upravnom postupku.

Naredna aktivnost je postavljanje svih modela na sajt SKGO i sajt MDULS-a Dobra uprava, kako bi službenici iz jedinica lokalne samouprave mogli da ih preuzimaju i time obezbede efikasnije postupanje.

U okviru skupa Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije potpisaće sporazum o saradnji između Stalne konferencije gradova i opština i Privredne komore Srbije u cilju unapređivanja rada poslovnih saveta kao institucionalnog oblika saradnje javnog i privatnog sektora, pojednostavljivanja postupaka lokalnih administracija prema privredi, kao i unapređenja poslovne klime na lokalnom nivou.