Vesti

Konsultativni sastanci Tima za implementaciju paketa podrške u oblasti zaštite životne sredine u Kruševcu, Zrenjaninu i Čajetini

U okviru Program „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" održani su konsultativni sastanci Tima za implementaciju paketa podrške u oblasti zaštite životne sredine grada Kruševca, grada Zrenjanina (sa opštinama Žitište, Novi Bečej i Sečanj) i opštine Čajetina. Sastanci su održani u Čajetini, 16. maja, u Zrenjaninu, 25. maja i u Kruševcu 26. maja 2017. godine.

Ovom prilikom dogovoreni su strateški i planski okviri za realizaciju paketa podrške, razrađene su analize zainteresovanih strana koje će biti uključene u sve faze i aktivnosti kroz ove pakete, a dogovoreni su i načini komunikacije sa zainteresovanim stranama.

Jedan od očekivanih rezultata kroz pakete podrške biće povećano učešće stručne javnosti i građana kroz sve ključne aktivnosti koje doprinose unapređenju usluga za građane i privredu. Takođe, jedan od ciljeva Programa je unapređenje kapaciteta u oblasti zaštite životne sredine gorepomenutih lokalnih jedinica kao i javnih komunalnih preduzeća, unapređenje sistema za merenje i evaluaciju učinaka i kvaliteta usluga u oblasti životne sredine.

Ovim povodom, Zrenjanin, Kruševac i Čajetina formirali su lokalne radne timove za implementaciju paketa podrške u oblasti zaštite životne sredine. Predstavnici ovih radnih timova na sastancima su predstavili stanje u okviru svojih delatnosti, trenutne i planirane aktivnosti na unapređenju tehničkih organizacionih i pravno regulatornih kapaciteta i probleme koji opterećuju poslovanje. Prisutni su iskazali spremnost da u skladu sa ponuđenom metodologijom uz konsultantsku pomoć, aktivno rade na jačanju sopstvenih kapaciteta, kao i na poboljšanju kvaliteta usluga građanima.