Vesti

Upravljanje učinkom i procena kapaciteta lokalne samouprave


Savet Evrope, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), u okviru programa „Jačanje lokalne samouprave u Srbiji“, finansiranom od strane Evropske unije, organizovala je 3. oktobra 2008. godine završnu konferenciju projekata „Upravljanje učinkom na lokalnom nivou“ i „Procena kapaciteta opštinskih administracija“.


Na konferenciji su prezentovani modeli Saveta Evrope za upravljanje učinkom i procenu kapaciteta koji su korišćeni tokom realizacije navedenih projekata. Takođe, predstavnici pilot opština predstavili su svoja iskustva stečena tokom učešća u projektu.


U okviru projekta „Upravljanje učinkom na lokalnom nivou“, pored 10 pilot opština iz Srbije, učestvovalo je i 6 opština iz Francuske (Le Kruzo, Bolonj Bilakur, Brikbek, Never, Suren i Belfor), čiji su predstavnici, zajedno sa predstavnicima gradova i opština Srbije, takođe učestvovali na konferenciji. Veliku podršku realizaciji projekta „Upravljanje učinkom na lokalnom nivou“ pružila je i Ambasada Republike Francuske u Srbiji koja je omogućila učešće Francuskih pilot opština u projektu.


Rezultati projekata objedinjeni su u publikacijama "Priručnik za jačanje kapaciteta lokalne samouprave kroz program razvoja upravljanja" i "Poboljšanje javnih usluga putem efektivog upravljanja učinkom".