Vesti

Bioenergetska sela - Radionica o finansiranju, ugovaranju i biznis modelima

Radionice o finansiranju, ugovaranju i biznis modelima održane su u Bajinoj Bašti i Beogradu, 23. i 24 maja 2017. godine. Radionice su organizovana u okviru projekta „BioVill" koji se realizuje uz podršku programa Evropske unije Horizont 2020 i bavi se razvojem i uspostavljanjem koncepta bioenergetskih sela u zemljama Jugoistočne Evrope. Na radionici u Bajinoj Bašti prisustvovali su predstavnici zainteresovanih strana za projekat bioenergetskog sela, predstavnici opštinske uprave, na radionici u Beogradu, prisustvovali su predstavnici republičkih organa i finansijskih organizacija, na oba skupa su prisustvovali predstavnici SKGO tima.

Na radionici u Bajinoj Bašti u uvodnom delu predstavljeni su sistemi daljinskog grejanja u opštini Bajina Bašta od strane direktora JP BB Term. Na radionicama, ekspertski tim SKGO prezentovao je trenutno stanje i tehničke mogućnosti za bioenergetsko selo Kostojevići, u smislu zamene kotla sa mazuta na kotao na biomasu (drva). Kotao je smešten u OŠ „Dušan Jerković", a pomoću njega se greju osnovna škola, lokalna ambulanta i 40 domaćinstava.

Konstance Stein, iz Agencije za klimu i energetiku pokrajine Baden Virtemberg iz Nemačke prezentovala je biznis, finansijske modele, ugovorne odnose i modele ugovaranja. Takođe, na radionici učesnici su imali priliku da se upoznaju sa primerom dobre prakse bioenergetskog sela Busingen iz Nemačke, koji je predstavila njihova predstavnica Juta Gaukler.