Vesti

Lokalne samouprave obeležile Svetski dan zaštite životne sredine

Stalna konferencija gradova i opština čestitala je 5. jun - Svetski dan zaštite životne sredine svim gradovima i opštinama, članovima Odbora i Mreži eko-poverenika SKGO i pozvala lokalne samouprave da predstave na koji način su u svojim sredinama obeležille ovaj važan datum.

Povodom ovog datuma, Pančevo je organizovalo predstavljanje „pametne klupe". Posle Beograda, Novog Sada i Niša, Pančevo je dobilo uređaj koji sadrži dva USB priključka za punjenje mobilnih uređaja i sopstvenu LED rasvetu. Reč je o modernom i energetski nezavisnom proizvodu koji se napaja energijom preko solarnog panela i omogućava dopunu baterija mobilnih telefona, kao i surfovanje internetom.

„Prirodi prijatelj budi" naziv je manifestacije koju je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine organizovao Kruševac u saradnji sa brojnim institucijama i školama. Među učesnicima manifestacije bili su mališani kruševačkih vrtića i osnovnih škola, ekološka udruženja i predstavnici lokalne samouprave, dok su eko-koordinatori bili zaduženi za kreativne radionice.

„Reciklaža nije gnjavaža", poručili su osnovci iz Bečeja i Bačkog Petrovog Sela na Svetski dan zaštite životne sredine. Opštinska Kancelarija za mlade i Odsek zaštite životne sredine, u partnerstvu sa udruženjem "Eko Bečej", obeležili su ovaj datum edukativnim sadržajem u Goranskom parku. Događaju su prisustvovali učenici drugih škola i imali su priliku da provedu vreme u prirodi uz igrice koje su kreirane od recikliranog materijala. Osnovcima su, uz kratko predavanje, podeljene informativne brošure i flajeri pomoću kojih su mogli da se detaljnije informišu o Goranskom parku i ekologiji uopšte, ali i da na jedan praktičan način testiraju svoje znanje.

Bački Petrovac je povodom Dana zaštite životne sredine sakupio više od 2,5 tone toksične ambalaže i predao udruženju SECPA na dalju obradu. Naime, na poziv opštine ovu ambalažu je donelo 170 građana i dva preduzeća koja se bave uzgajanjem bilja. Sledeća akcija sakupljanja prazne toksične ambalaže planirana je za jesen, a svi građani koji su učestvovali u ovoj akciji dobiće zahvalnice i sadnice drveća kao poklon od opštine.

Povodom Dana zaštite životne sredine, učenici OŠ „Vuk Karadžić" iz Surčina već petu godinu zaredom organizuju Eko bazar, reviju kostima od reciklažnog materijala i izbor najkreativnijeg kostima. Učešće u bazaru uzeli su i učenici drugih osnovnih škola i oni su na štandovima izložili svoje rukotvorine i kreacije napravljene od reciklažnog materijala. Cilj manifestacije bio je podizanje svesti lokalne zajednice o dešavanjima u prirodi i pravo svakog čoveka da živi u čistoj i nezagađenoj sredini. Ovu manifestaciju je podržala i Gradska opština Surčin.

Negotin je ovaj datum obeležio sa decom predškolskog uzrasta u vrtiću "Pčelica " i u Osnovnoj školi "12. septembar" - za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i to kroz izradu likovnih radova i eko-poruka na temu zaštite životne sredine, organizovanje časa u prirodi, crtanje raznobojnim kredama na trotoarima u dvorištu vrtića i dr.

Služba za zaštitu životne sredine ove opštinske uprave planira da tokom juna realizuje akciju čišćenja grada pod nazivom „ Moj grad čist i lep 2017".