Vesti

Druga sednica Odbora SKGO za sistem lokalne samouprave


Druga sednica Odbora za sistem lokalne samouprave održana je 3. oktobra 2008. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednici je prisustvovalo 23 predstavnika gradova i opština, članova Odbora. Odborom je predsedavao Dragoslav Ćirković, predsednik opštine Medijana.

Najvažnija tačka na dnevnom redu II sednice Odbora bilo je, svakako, usvajanje Plana rada Odbora za naredni period koji je izrađen na osnovu zaključaka sa I sednice, a u skladu sa Strateškim i Akcionim planom SKGO. Aktivnosti kojima će se Odbor za sistem lokalne samouprave baviti u narednom periodu su: uključivanje Odbora u pripremu propisa u oblasti lokalne samouprave (dostavljanje predloga i komentara za unapređenje Nacrta zakona o javnoj svojini, učestvovanje u razmatranju koncepta zakona koji uređuju položaj i status lokalnih službenika, učestvovanje u eventualnom javnom razmatranju Nacrta zakona o komunalnoj policiji i dr.), praćenje primene sistemskog zakonodavstva vezanog za lokalnu samoupravu i, po potrebi, pokretanje odgovarajućih inicijativa.

Pored toga, gospodin Filip Evison i gospodin Antoni Kros, eksperti OEBS, predstavili su članovima Odbora projekat ``Bezbednost u zajednici`` koji se sprovodi u nekoliko opština. Takođe, članovi Odbora su upoznati sa dva projekta koje sprovodi SKGO. O projektu „LOGIN 3“, koji obuhvata niz obuka o EU institucijama za članove svih Odbora SKGO, govorio je gospodin Ivan Božović, zadužen za ovaj projekat. Gospodin Jovica Damjanović, ekspert, predstavio je koncept Funkcionalne analize rada lokalne administracije koja će biti izrađena u okviru programa „Exchange II“. Članovi Odbora su na ovoj sednici usvojili koncept, dok će na narednim sednicama dati komentare na nacrt ove Analize, odnosno usvojiti konačni dokument.