Vesti

SKGO na otvaranju izložbe "Primenjena nostalgija"

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić prisustvovao je zvaničnom otvaranju izložbe fotografija "Primenjena nostalgija" koja je, u organizaciji Kancelarije za evropske integracije povodom malteškog predsedavanja Savetu EU, predstavljena u galeriji Narodne banke Srbije.

Otvarajuću izložbu fotografija glavnih gradova Srbije i Malte, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da će Srbija nastaviti sa reformama koje će dovesti do članstva u EU.

Autor iz Srbije Aleksandar Knežević boravio je u Valeti tokom maja 2017. godine i fotografisao mesta, događaje, scene i ljude koji su ga podsetili na Beograd. U isto vreme, autor iz Malte Mark Pać posetio je Beograd i fotografisao grad i njegove žitelje objektivom „nostalgičnog" fotografa. Fotografije Aleksandra i Marka čine izložbu „Primenjena nostalgija". Takođe, ova izložba biće predstavljena publici u Valeti poslednje sedmice predsedavanja Malte Evropskoj uniji.

Projekat „Primenjena nostalgija" zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU. Osnovna ideja je da se i na ovaj način unapredi kulturna razmena između dveju zemalja, kao i da se promovišu evropske vrednosti i saradnja Srbije sa državama članicama EU.

Izložba će biti postavljena od 20. do 26. juna, radnim danima od 10 do 18 časova.