Vesti

Završna konferencija akcije „Odgovorna opština“


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Vestminster fondacijom za demokratiju je u četvrtak, 2. oktobra 2008. godine, u TANJUG Međunarodnom Press centru predstavila rezultate akcije „Odgovorna opština“ i najavila novi projekat posvećen primeni Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave.


Na temu „Značaj Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave i uspostavljanje kontrolnog mehanizma za praćenje njegove primene“ govorili su: Nenad Milenković, predsednik opštine Novi Beograd i predsednik SKGO, Saša Janković, Zaštitnik građana, dr Vladimir Goati, predsednik Transparentnost Srbija, Aleksandra Kostić, savetnik za odnose sa javnošću Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa, Božidar Ilić, predstavnik Radnog tela iz Vranja i Jasmina Krunić-Pasku, menadžer projekta.


Svi učesnici su podržali inicijativu SKGO i složili se da postojanje Etičkog kodeksa i uvođenje kontrolnog mehanizma u gradovima i opštinama doprinosi njihovom boljem funkcionisanju, kao i većem poverenju građana u rukovodioce na lokalnom nivou.


Na kraju izlaganja i kratke diskusije, zamenik predsednika opštine Pirot, Branislav Kostić i načelnica Opštinske uprave iz Mladenovca, Mirjana Simović, primili su priznanje „Odgovorna opština“, kao predstavnici lokalnih samouprava koje imaju oformljeno Radno telo koje prati poštovanje Kodeksa.


Akcija “Odgovorna opština” u okviru koje je održana javna debata i tri info pulta u opštini Stari Grad u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu pokrenuta je jula ove godine sa namerom da predstavi prednosti poštovanja Kodeksa, kao i da promoviše rezultate postignute u šest “najodgovornijih” opština u kojima su formirana radna tela za praćenje njegove primene.