Vesti

Dodeljeni sertifikati polaznicima eObuke o sprovođenju ZUP-a

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uručila je 29. avgusta sertifikate polaznicima eObuke "Sprovođenje Zakona o opštem upravnom postupku u lokalnoj samoupravi". Obuku je sa uspehom završilo 1086 službenika iz 135 gradova i opština, koji se u okviru svog posla bave upravnim postupkom.

U obraćanju polaznicima eObuke, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić istakao je da je primena
novog Zakona o opštem upravnom postupku važna građanima i privrednicima jer treba da imaju benefite od toga kako će se i na koji način taj zakon primenjivati.

"Trudimo se da implementacija pozitivnih zakona bude što brža i kvalitetnija i dostupnija svima zbog
kojih je i doneta", istakao je Staničić i dodao da je ideja eObuke uspostavljanje mnogo kvalitetnije i efikasnije uprave na lokalnom nivou nego što je bila do sada.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak izjavio je da će eObukom Srbija sada "izaći još modernija i kvalitetnija".

"Novi Zakon o opštem upravnom postupku postao je novi krvotok informacija, a svi mi zajedno, naročito vi na lokalnom nivou, ste upravo njegovi najvažniji delovi - kapilari i vene kojim će se informacije vezane za novi protok i način komunikacije između državnih organa, organa lokalne vlasti, privrede i građana unaprediti i zaživeti u punoj meri", naveo je Bošnjak.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da svi koji rade u opštinama i gradskim upravama, u državnoj upravi uopšte, imaju pred sobom veliki zadatak, a to je da budu na usluzi građanima te da u njihovom interesu rade posao koji nije lak.

"Upravo je zato bilo važno da ovakvom obukom koju ste vi prošli dođemo do jednog višeg stepena da ta usluga bude mnogo kvalitetnija, bolja, profesionalnija'', rekao je Mladenović.

Viša savetnica za javnu upravu u Misiji OEBS u Srbiji Katrin Gabriel istakla je da je podizanje kapaciteta i stalno učenje i obuka zaposlenih u lokalnoj samoupravi veoma važno jer popravlja usluge koje se pružaju građanima.

"Veliko zanimanje za ovaj trening govori u prilog tome da je jasno da postoji visok nivo svesti da je potrebna što efikasnija administracija na lokalnom nivou", rekla je Gabriel.

E-obuka je realizovana u periodu od 22. maja do 14. jula, a ovu aktivnost SKGO je organizovala u svojstvu partnera na projektu „Jačanje kapaciteta zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za sprovođenje Zakona o opštem upravnom postupku kroz elektronsku obuku", koji je finansijski podržavala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).