Vesti

Radionica o Centralnom registru planskih dokumenata (CRPD)

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (Sektor za urbanističko i prostorno planiranje) u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština održalo je 30. avgusta 2017. godine, u prostorijama SKGO radionicu sa gradovima i opština o uvođenju planskih dokumenata u Centralni registar. Radionici su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave iz upravnih okruga koji gravitiraju Beogradu, a tokom septembra planirano je održavanje sličnih radionica u još nekoliko regionalnih centara.

Cilj organizovanja ovih sastanaka je promocija Centralnog registra planskih dokumenata, kao jedinstvene evidencije o svim donetim urbanističkim i prostornim planovima u Republici Srbiji, koji je uspostavljen pri Republičkom geodetskom zavodu. Predstavnici lokalnih samouprava zaduženi su da unose podatke o usvojenim planovima u ovaj registar. Prema podacima kojima raspolaže ministarstvo, veliki broj JLS nije izvršio ovaj zadatak u potpunosti, a kao jedan od razloga naveden je i nedostatak obuka i jasnih instrukcija za zaposlene u lokalnim administracijama.

Na održanoj radionici, predstavnici JLS imali su priliku da praktično isprobaju unos podataka u registar, a o značaju CRPD-a, kao i o planovima resornog ministarstva u oblasti planiranja i izgradnje, na početku radionice govorio je pomoćnik ministra Đorđe Milić.