Vesti

Druga sednica Odbora za lokalni ekonomski razvoj


Druga sednica Odbora za lokalni ekonomski razvoj SKGO, održana je 2. oktobra 2008. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Osim predstavnika lokalnih samouprava – članova Odbora za lokalni ekonomski razvoj, sednici su prisustvovali i Dušan Vasiljević, šef Tima za pravne reforme MEGA programa, Aleksandar Grunauer, vođa tima na GTZ projektu „Opštinski ekonomski razvoj u regionu Dunava”, Slavenko Đokić, menadžer USAID projekta „Agrobiznis”, i Senad Hopić, ekspert programa Exchange II.


Sednica je održana po predloženom dnevnom redu.

Sektorska analiza o lokalnom ekonomskom razvoju je usvojena i predstavljaće osnovu za izradu dokumenta koji će definisati politiku i preporuka za unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja.


Na sednici Odbora usvojena je i Odluka o formiranju Radne grupe za unapređenje i prilagođavanje obrazovanja potrebama zapošljavanja. Ovu Radnu grupu čine predstavnici tri Odbora SKGO: Odbora za ravnomerni regionalni razvoj, Odbora za društvene delatnosti i Odbora za lokalni ekonomski razvoj, a izabrani članovi iz Odbora za lokalni ekonomski razvoj su predstavnici sledećih gradova i opština: Subotice, Negotina, Opova, Starog Grada i Barajeva.

Članovi Odbora su imali prilike da se upoznaju i sa konceptom sektorske analize o rurаlnom razvoju. Plan je da sektorska analiza o ruralnom razvoju bude završena do kraja oktobra, a zatim da bude predstavljena širem auditorijumu koji će, osim članova Odbora, činiti i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Regionalnih agencija za ruralni razvoj, domaći i strani stručnjaci i predstavnici programa/projekata iz ove oblasti delovanja.


Na sednici je usvojen i Plan rada Odbora u kome su date osnovne smernice rada Odbora u narednom periodu. Plan rada predstavlja sumarni prikaz predloga/inicijativa članova Odbora i rezultat je radionice održane u okviru prve, konstitutivne sednice Odbora.


Dogovoreno je da se naredna sednica Odbora održi 13. novembra, kada je i planirana jednodnevna obuka za članove Odbora na temu evropskih integracija.