Vesti

Obuka o primeni modela administrativnih postupaka na lokalnom nivou

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje obuku "Regulatorna reforma - standardizacija postupanja gradova i opština u Srbiji, primena modela administrativnih postupaka na lokalnom nivou", koju SKGO sprovodi u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU", koju podržava vlada Švedske.

Jednodnevne obuke, namenjena načelnicima uprava i rukovodiocima odeljenja gradova i opština u Srbiji, biće realizovane:

  • 19. septembra 2017. godine u Beogradu, hotel "M" (Bulevar oslobođenja 56a), sa početkom od 9 časova. Rok za prijavu učešća je 15. septembar - PRIJAVNI FORMULAR I AGENDA DOGAĐAJA 
  • 22. septembra 2017. godine u Novom Sadu, hotel "Prezident" (Futoška 109), sa početkom od 9 časova. Rok za prijavu učešća je 19. septembar - PRIJAVNI FORMULAR I AGENDA DOGAĐAJA
  • 26. septembra 2017. godine, na Zlatiboru, hotel "Olimp" (Miladina Pećinara 1), sa početkom od 9 časova. Rok za prijavu učešća je 22. septembar - PRIJAVNI FORMULAR I AGENDA DOGAĐAJA 

U junu 2016. godine SKGO je u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave otpočela proces pripreme modela administrativnih postupaka od značaja za građane i privredu. Tokom ovog procesa SKGO razvila je 188 modela administrativnih postupaka. Svi modeli su podeljeni po sledećim oblastima: građanska stanja, društvene delatnosti, zaštita životne sredine, lokalni ekonomski razvoj, ruralni razvoj, lokalna poreska administracija, saobraćaj, komunalno stambeni poslovi, urbanizam i imovinsko pravni poslovi. Oko 70 odsto postupaka se odnosi na poverene poslove koje obavljaju jedinice lokalne samouprave u različitim oblastima. Nakon konsultacija sa nadležnim ministarstvima ovi modeli administrativnih postupaka su usklađeni sa komentarima ministarstva i u potpunosti usklađeni sa važećom regulativom.

Aktivnost izrade modela administrativnih postupaka je deo Plana prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta u Republici Srbiji 2016-2018. («Stop birokratiji»), koji je Vlada Republike Srbije usvojila u decembru 2016. godine.

U okviru obuke biće predstavljeni modeli administrativnih postupaka na lokalnom nivou, način njihove primene, kao i Uredba o pribavljanju podataka o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija. Modeli bi trebalo da doprinesu standardizaciji i ujednačavanju postupanja jedinica lokalne samouprave u Srbiji i omoguće bolju primenu propisa. Modeli administrativnih postupaka objavljeni su na sajtovima SKGO i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Za dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti Jeleni Mihajlović - Tanasijević, na brojeve telefona 011/3223-446 i 064/870-3316 ili elektronskom poštom na adresu jelena.mihajlovic@skgo.org .