Vesti

Evropska nedelja mobilnosti - Deljenjem dobijamo više

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU info centar i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), organizovali su 19. septembra u EU info centru, konferenciju "Deljenjem dobijamo više - Primeri dobre prakse i koristi koje od učešća u Evropskoj nedelji mobilnosti imaju srpski gradovi i opštine".

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koja se od 2002. godine održava širom Evrope, i predstavlja kampanju koja promoviše razvoj eko-mobilnosti, kojoj se u procesu pridruživanja Evropskoj uniji priključila i Republika Srbija. Kampanji se iz godine u godinu takođe priključuju gradovi i opštine iz Srbije, organizovanjem različitih manifestacija, čiji je osnovni cilj promovisanje prevoza koji su alternativa korišćenju personalnih automobila, poput biciklističkog saobraćaja, ali i uvođenje infrastrukture koja pogoduje biciklistima i pešacima, kao i promocija zdravijeg načina života.

Na tribini su predstavnici Evropske unije, SKGO, kao i lokalnih samouprava razgovarali su o tome šta ko može da učini za mobilnost i saobraćaj koji će biti ekonomski održiv i bolji po životnu sredinu.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da 70 odsto stanovništva živi u gradovima, pa je upravo na tim lokalnim samoupravama i najveći deo posla, jer se u njima ujedno stvara i 70 odsto zagađenja iz saobraćaja.

"Predstavnici lokalnih samouprava treba da budu osposobljeni za to", kazao je Staničić i dodao da tu leži i razvoj ekonomije, kao i nova radna mesta.

Šef za informisanje, komunikacije i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese rekao je da se zarada biciklističke industrije meri milijardama. "Od razvoja ove industrije i proizvodnje bicikala svi imaju koristi", kazao je Prese.

Predstavnik UNDP-a Žarko Petrović najavio je da će ta međunarodna organizacija podržati lokalne projekte i ideje koje se bave zaštitom životne sredine i ocenio da je to korisno za same predstavnike lokalnih vlasti, za ljude koji žive u tim sredinama, ali i za privrednike.

Ognjen Todorović iz Sekretarijata za saobraćaj Beograda kazao je da je udeo biciklista u prestoničkom saobraćaju jedan odsto, pošto nema javnih stanica na kojima se može iznajmiti bicikl. On je rekao da je cilj da se za naredne dve godine udeo bicikala u saobraćaju poveća na pet odsto, a da se u narednoj dekadi dostigne 10 odsto.

Ovom prilikom predstavljeni su primeri Novog Sada koji već ima uspostavljen sistem javnog iznajmljivanja bicikala, i verovatno je šampion naše zemlje u korišćenju bicikala i Kruševca, koji je prvi grad sa formiranim strateškim dokumentom o održivom saobraćaju - Planom održive urbane mobilnosti (POUM) kod nas, pokazuje da je ovaj razvoj moguć i itekako poželjan i u manjim gradovima i lokalnim samoupravama