Vesti

Sastanci i radionice o zaštiti životne sredine u Kruševcu i Nišu

U okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza", 18. septembra 2017. godine, u Regionalnoj privrednoj komori Rasinskog okruga u Kruševcu, održan je okrugli sto sa temom "Unapređenje jezera Ćelije". Program sprovodi Stalna konferencija gradova i opština u partnerstvu sa švedskom Asocijacijom lokalnih vlasti i regiona, a finansira ga Vlada Švedske.

"Program ima za cilj da pomogne gradovima i opštinama u Srbiji u procesu evrointegracija, a jedna od ključnih komponenti programa je zaštita životne sredine. Upravo zbog toga smo danas ovde, na inicijativu grada Kruševca, da se zajedno sa švedskim kolegama i uz učešće opština koje gravitiraju jezeru Ćelije, uradi regionalni program zaštite vodoizvorišta, odnosno akumulacije jezera Ćelije", rekao je šef Odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i zaštite životne sredine SKGO Miodrag Gluščević.

Pomoćnik gradonačelnika Kruševca za ekologiju, energetiku i održivi razvoj Olivera Drenovac istakla je da je Kruševac, uz Zrenjanin i Čajetinu, izabran za realizaciju programa u konkurenciji od preko 60 gradova i opština i da je jedan od prioritetnih gradskih ekoloških problema, upravo zaštita jezera Ćelije, kao i održivo korišćenje vodnih resursa za vodosnabdevanje lokalnih samouprava Rasinskog okruga. Ona je naglasila da će u okviru programa biti organizovane brojne radionice u cilju jačanja kapaciteta lokalne administracije, unapređenja komunikacije sa građanima i podizanja svesti o značaju zaštite jezera Ćelije.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Zavoda za javno zdravlje, Srbija šume, Javnih komunalnih preduzeća "Kruševac" i "Vodovod", opština koje gravitiraju jezeru Ćelije kao i predstavnici kruševačke Gradske uprave.

***

SKGO je u Nišu, 19. i 20. septembra 2017. godine, organizovala radionicu na temu implementacije principa rodne ravnopravnosti i ljudskih prava u oblastima zaštite životne sredine i pružanja usluga javnih komunalnih preduzeća. Radionica je bila namenjena predstavnicima Grada Zrenjanina (zajedno sa opštinama Sečanj, Žitište i Novi Bečej), Grada Kruševca i opštine Čajetina kao korisnika paketa podrške u oblasti zaštite životne sredine, predviđenih u okviru programa.

Tokom dvodnevnog seminara, učesnici skupa su analizirali lokalne akcione planove za zaštitu životne sredine, zasnovane na analizama početnog stanja, uz intenzivan rad po grupama i učešće, kako švedskih predavača, tako i eksperata i ekspertkinja iz oblasti rodne ravnopravnosti i zaštite životne sredine.