Vesti

Konferencija „Regulatorna reforma – standardizacija postupanja gradova i opština u Srbiji“

Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave organizuje konferenciju „Regulatorna reforma - standardizacija postupanja gradova i opština u Srbiji", 3. oktobra 2017. godine u Beogradu, u Sava Centru, sa početkom u 11 časova. Konferenciju organizujemo u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU- Druga faza", koji finansira Vlada Švedske.

Ova aktivnost je i deo Plana prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta u Republici Srbiji 2016-2018. („Stop birokratiji"), koji je Vlada Republike Srbije usvojila u decembru 2016. godine.

U okviru ovog skupa biće reči o modelima administrativnih postupaka na lokalnom nivou, koji treba da doprinesu standardizaciji i ujednačavanju postupanja jedinica lokalne samouprave u Srbiji i omoguće bolju primenu propisa. Učesnicima skupa obratiće se predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i ambasada Švedske i Švajcarske. Takođe, predstavnici Kabineta predsednika Vlade i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu govoriće o povezanosti eZUP-a i administrativnih postupaka.

U junu 2016. godine, SKGO je u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, otpočela proces pripreme modela administrativnih postupaka od značaja za građane i privredu. Tokom ovog procesa SKGO je razvila 188 modela administrativnih postupaka; ovi modeli su testirani u dve jedinice lokalne samouprave. Oko 60 odsto postupaka se odnosi na poverene poslove koje obavljaju jedinice lokalne samouprave u različitim oblastima i oni su dostavljeni nadležnim ministarstvima na komentare. Nakon procesa konsultacija, ovi modeli administrativnih postupaka su usklađeni sa komentarima ministarstava.

Svi modeli administrativnih postupaka su objavljeni na sajtovima SKGO i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Zainteresovani gradonačelnici, predsednici opština i načelnici gradskih i opštinskih uprava mogu potvrditi učešće na konferenciji najkasnije do petka, 29. septembra 2017. godine. Prijavni formular je potrebno dostaviti faksom na broj 011 3220 566 ili na mejl adresu milos.alavanja@skgo.org .

Za sve dodatne informacije kontakt osoba je Jelena Mihajlović-Tanasijević: 011/3223 446; 064/870 3316, e-mail: jelena.mihajlovic@skgo.org.

Dnevni red >>>
Prijavni formular >>>