Vesti

Prva sednica Odbora za finansije

I sednica Odbora finansije održana je 2. oktobra 2008. godine, u prostorijama gradske uprave grada Zrenjanina. Sednicom je predsedavao zamenik gradonačelnika Zrenjanina, gospodin Goran Kaurić. Sastanku je prisustvovalo 24 člana Odbora od ukupno 30 izabranih.

Nakon kratke prezentacije o gradu domaćinu i usvajanja dnevnog reda, počeo je radni deo sednice Odbora.

Pod tačkom 1. usvojena je informacija o izabranim članovima Odbora i njegovom konstituisanju.

Pod tačkom 2. vođena je diskusija na predlog Poslovnika o radu Odbora za finansije i Poslovnik je usvojen uz sledeće izmene:

  • član 5. stav 3 da glasi: Odbor bira zamenika predsednika Odbora većinom od polovine članova Odbora (kvalifikovana većina)
  • član 13. stav 2 da glasi: Kvorum za odlučivanje postoji ako sednici prisustvuje jedna polovina članova Odbora, a kvorum za rad postoji bez obzira na broj pristunih članova Odbora.
  • Član 17. stav 3 da glasi: Sekretar Odbora se stara da predstavnici sredstava javnog informisanja budu blagovremeno obavešteni o njegovom radu, da im obezbedi uvid u materijale pripremljene za sednice i prisustvo na sednicama.

Pod tačkom 3. sproveden je izbor zamenika predsednika Odbora za finansije, i jednoglasno je odlučeno da zamenik predsednika Odbora za finansije bude gospodin Dragan Spirić, pomoćnik gradonačelnika za finansije i budžet, grad Vranje.

Pod tačkom 4. je u potpunosti usvojen Nacrt plana rada Odbora u narednom periodu pripremljen od strane sekretara Odbora za finansije, Aleksandra Bućića. Uz predloženi nacrt, članovi Odbora su istakli dodatni niz pitanja kojima Odbor treba da se bavi u narednom periodu i koja su prihvaćena jednoglasno.

Pod tačkom 5. je gospodin Saša Kristić, konsultant programa Exchange 2, detaljno predstavio nacrt sektorske analize u oblasti Budžetskog procesa jedinica lokalne samouprave. Predlog sektorske analize je naišao na opštu prihvaćenost od strane članova Odbora i Odbor je u potpunosti podržao dalju razradu sektorske analize iz ove oblasti.

Pod tačkom 6. gospođa Anke Šolc iz Nemačke organizacije za tehničku saradnju GTZ je nove članove Odbora za finansije upoznala sa samim GTZ projektom „Reforma sistema javnih finansija u Srbiji“ kao i sa studijom izrađenom u okviru projekta pod nazivom „Ocena efekata promena stope poreza na prenos apsolutnih prava na lokalne prihode“, urađenom od strane Centra za liberalno demokratske studije CLDS.

Nakon izlaganja gospođe Šolc, Odbor za finansije je zaključio rad na prvoj, konstitutivnoj sednici održanoj u Zrenjaninu.