Vesti

Održane prezentacije poziva za podnošenje predloga projekata u okviru grant šeme Programa Exchange 5

Regionalne prezentacije poziva za podnošenje predloga projekata u okviru grant šeme Programa Exchange 5 koji finansira Evropska unija održane su tokom septembra u Nišu, Kragujevcu, Užicu, Novom Sadu i Beogradu. Prezentacije su organizovane u koordinaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Ministarstva finansija/Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Predstavnici lokalne samouprave imali su priliku da se na skupovima upoznaju sa procedurom prijavljivanja, temama, uslovima i rokovima za dostavljanje predloga projekata.

Na završnoj prezentaciji u Beogradu, prisutnima su se obratili: Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Štefen Hudolin, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Dušan Čarkić, pomoćnik ministra finansija i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je opštine i gradove da podnesu predloge projekata u okviru programa Exchange 5, koji su namenjeni za jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u Srbiji u oblasti upravljanja imovinom.

"Važno je da se ovaj program nastavi i da ga lokalne samouprave iskoriste na pravi način. Rok za podnošenje predloga projekata je 20. oktobar", rekao je Ružić.

On je istakao da ukupna vrednost programa iznosi 3,3 miliona evra, od čega su tri miliona evra sredstva EU, a 300.000 evra je sufinansiranje jedinica lokalne samouprave.

Iznos pojedinačne pomoći za koje će moći da konkurišu jedinice lokalne samouprave je, kako je rekao, između 120.000 i 200.000 evra.

"Očekuje se da iz grant šeme bude podržano oko 20 projekata u trajanju od 12 do 18 meseci", rekao je Ružić.

Ministar Ružić je istakao da je projektom Exchange 5 za opštine i gradove obezbeđen nastavak finansijske i stručne podrške za posao, koji je važan kako bi se utvrdila i popisala javna svojina koja je u njihovom vlasništvu i kojom mogu da raspolažu.

On je naveo da lokalne samouprave u Srbiji od donošenja Zakona o javnoj svojini 2011. godine prolaze kroz složen i dugotrajan proces uspostavlјanja vlasništva nad imovinom koje su koristile i dodao, da najveći deo, oko 85 odsto jedinica lokalne samouprave još nema kompletne podatke o broju i strukturi i objektima kojima raspolažu.

Štefen Hudolin, šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji izjavio je da EU ulaže značajna sredstva za podršku reformama u Srbiji, te da je do sada preko 3 mililjarde evra bespovratne pomoći alocirano na preko 1000 projekata u Srbiji, pri čemu se deo ovog portfolija EU odnosi i na podršku lokalnoj samoupravi. Ocenio je da je veliki značaj lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija i da im EU poseban značaj pridaje kroz programe, kao što je Exchange.

Cilj programa je, kako je rekao, povećanje efikasnosti na lokalnom nivou, manji troškovi i veća transparentnost u upravljanju javnom imovinom, kao i jačanje konkurentnosti. Hudolin je rekao da je važna međuopštinska saradnja u pripremi projekata i dodao da je zajednički nastup pravi recept za ostvarivanje maksimalnih efekata programa. Prema njegovim rečima, važno je da se prate i efekti primene zakona, kao i da postoji koordinacija institucija.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić izjavio je da je za opštine važno zajedničko konkurisanje u okviru programa, jer tako i manje opštine dobijaju mogućnost da učestvuju. On je rekao da opštine kroz ovaj program dobijaju "kapacitet za budućnost".
„Potrebno je da vidimo šta lokalne samouprave imaju od imovine i kako da je upotrebe", rekao je Staničić.

Staničić je ocenio da je smisao svega stavljanje u funkciju te imovine i dodao da opštine i gradovi treba da iskoriste sva svoja prava po Zakonu o javnoj svojini.

Pomoćnik ministra finansija Dušan Čarkić predstavio je ukratko i ulogu Ministarstva finansija u kontekstu indirektnog upravljanja sredstvima EU što je režim po kojem se sprovodi i aktuelni Program Exchange 5 iz fonda IPA 2014. Počev od Nacionalnog programa IPA 2013, EU poverava domaćoj administraciji nadležnosti za upravljanje delom sredstava pretpristupne pomoći, što je ranije obavljala isključivo Delegacija EU. To je takođe deo izgradnje kapaciteta nadležnih institucija i pripreme za poslove koji će se u upravljanju fondovima obavljati po stupanju Srbije u članstvo EU. Čarkić je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da je iz sredstava IPA 2013 Ministarstvo finansija ugovorilo čak 98,4% raspoloživih sredstava u predviđenom roku, što je izuzetno visok učinak domaće administracije posebno posmatrano po uporednim primerima i praksi država regiona. U okviru do sada odobrenih programa EU koji se sprovode po modalitetu decentralizovanog ili indirektnog upravljanja, Ministarstvo finansija već je steklo iskustva i u implementaciji grant šema. Čarkić je izrazio očekivanje da će s obzirom na tesnu saradnju implementacionih partnera i programska grant šema Exchange 5 biti kvalitetno realizovana i poželeo uspeh lokalnim samoupravama kao potencijalnim korisnicima ovih sredstava.

Grant šemu finansira Evropska unija u okviru Nacionalnog programa za Srbiju IPA 2014, a biće realizovana od strane Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, dok je Telo za ugovaranje Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Prezentacija EXCHANGE 5 Grant šema, reference: EuropeAid/139223/ID/ACT/RS >>>