Vesti

Standardizacija 188 administrativnih postupaka prema građanima i privredi

Konferencija „Regulatorna reforma - standardizacija postupanja gradova i opština u Srbiji", održana je 3. oktobra 2017. godine u Beogradu, u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština i u saradnji Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave. Skup je organizovan u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU- Druga faza", koji finansira Vlada Švedske.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije Zoran Kasalović rekao je da je cilj regulatorne reforme da se uvede red i jednoobraznost u postupanju lokalnih administracija i zbog toga će biti standardizovano 188 administrativnih postupaka prema građanima i privredi.

On je izjavio da reforma treba i da pojednostavi postupke, čime će se uštedeti vreme, smanjiti troškovi i individualizovati odgovornost administracije. "Istovremeno sa regulatornom reformom počela je i primena Zakona o opštem upravnom postupku koji obavezuje jedinice lokalne samouprave da po službenoj dužnosti razmenjuju podatke iz javnih evidencija", rekao je Kasalović.

Dodao je da je razmena podataka olakšana uvođenjem informacionog sistema koji sadrži podatke iz matičnih knjiga, kao i o prebivalištu i državljanstvu, podatke Nacionalne službe zapošljavanja, Poreske uprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i Fonda za penzijsko invalidsko osiguranje, a u planu je i uključivanje centara za socijalni rad i obrazovnih institucija svih nivoa.

Za pristup toj bazi podataka do sada je, precizirao je Kasalović, zahteve podnelo 55 opština i gradova, a bazi je pristupilo samo sedam. On je istakao da se priprema Uputstvo za primenu standardizovanih postupaka, a organizovana je i obuka i savetodavna podrška za službenike lokalnih samouprava.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO izjavio je da Stalna konferencija pruža podršku lokalnim samoupravama u sprovođenju regulatorne reforme i dodao da se među 188 postupaka značajan deo odnosi na privredu.

"Ne sme se dopustiti da zbog lošeg postupanja jedan potencijalni investitor ne dođe ili se, ako je došao, vrati", rekao je Staničić.

Dodao je da su očekivanja javnosti velika, ali i da sve ne ide brzo, ponekad i zbog objektivnih okolnosti jer je neophodna obuka ili tehnička opremljenost.

Savetnik ambasade Švedske u Srbiji Ola Anderson rekao je da će unapređenje rada lokalne samouprave, što je neophodno u procesu integracije Srbije u EU, povećati investicije, zapošljavanje i ekonomski rast.

"Izazovi u sprovođenju regulatorne reforme su veći na lokalnom nego na centralnom nivou. Ključno je da proces reformi bude transparentan i da u njemu učestvuju i građani koji najviše koriste usluge lokalnih samouprava", rekao je Anderson.

Priska Depnering, zamenica direktorke Švajcarske agencije za razvoj i saradnju rekla je da je istraživanje u opštinama gde Švajarska Konfederacija pomaže reforme, pokazalo da je vreme za administrativne procedure smanjeno za 70 odsto, a da su godišnji troškovi manji za dva miliona evra.

"Treba nastaviti pojednostavljivanje administrativnih postupaka, a to će doprineti rastu ulaganja u privredu", rekla je Depnering.

Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Saša Mogić rekao je da su reforme usmerene na javnu upravu kao servis građana.

"Svi ističu da je u opštinama neadekvatna struktura zaposlenih jer se godinama nije planiralo, menjane su nadležnosti lokalnih samouprava ili se zapošljavalo po partijskoj liniji", rekao je Mogić. Takvi nedostaci, prema njegovim rečima, ne mogu da se isprave brzo, uvođenjem nove postave zaposlenih, pa će zato zakon o zapošljavanju u javnoj upravi doprineti depolitizaciji i većoj objektivnosti u izboru novih službenika preko konkursa.

Dodao je da će zakon o Nacionalnoj akademiji koji je u proceduri usvajanja omogućiti podizanje stručnosti administracije, a Zakon o platama će uravnotežiti stručnost i primanja.

U junu 2016. godine, SKGO je u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, otpočela proces pripreme modela administrativnih postupaka od značaja za građane i privredu. Tokom ovog procesa SKGO je razvila 188 modela administrativnih postupaka; ovi modeli su testirani u dve jedinice lokalne samouprave. Oko 60 odsto postupaka se odnosi na poverene poslove koje obavljaju jedinice lokalne samouprave u različitim oblastima i oni su dostavljeni nadležnim ministarstvima na komentare. Nakon procesa konsultacija, ovi modeli administrativnih postupaka su usklađeni sa komentarima ministarstava.

Svi modeli administrativnih postupaka su objavljeni na sajtovima SKGO i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.