Vesti

Izveštaj sa IV sednice Predsedništva

U Beogradu je 1. oktobra 2008. godine održana Četvrta sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština, kojom je predsedavao Nenad Milenković, predsednik SKGO. Pored članova Predsedništva, sednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, državni sekretar, mr Dragutin Radosavljević, i pomoćnik ministra, Bratislav Đokić, kao i predstavnik Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, pomoćnik ministra, Aleksandar Vesić.

Prvi deo sednice bio je posvećen usvajanju Zapisnika sa Druge sednice i Treće, elektronske sednice Predsedništva, kao i redovnom Izveštaju generalnog sekretara o radu Stručne službe u proteklom periodu. Posle izlaganja generalnog sekretara, Predsedništvo je u okviru treće tačke Dnevnog reda upoznato sa aktivnostima SKGO i Platformom Vlade Republike Srbije i ministarstava, a posle izlaganja predstavnika Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, usvojeni su zaključci.

U daljem toku sednice prihvaćena je informacija o Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti i delegaciji Republike Srbije, nakon čega se prešlo na razmatranje Predloga odluke o imenovanju predstavnika SKGO na IV generalnoj skupštini Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS). Posle kraće diskusije, Predsedništvo je odlučilo da se kao predstavnici SKGO za Skupštinu NALAS-a imenuju opština Rača – predsednica opštine, gospođa Dragana Živanović i opština Pećinci – predsednik SO, gospodin Živko Marković.

U okviru šeste tačke dnevnog reda, iz razloga što je jednom od članova Komisije – predstavniku grada Beograda, Dušanu Bajecu, prestao mandat u organima Grada Beograda, Predsedništvo je u skladu sa odredbama Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Odlukom Predsedništva o postupku i kriterijumima za imenovanje članova Komisije od 14. jula 2006. godine, pokrenulo inicijativu za zamenu člana Komisije za finansiranje lokalne samouprave novim predstavnikom. Sledeća tačka Dnevnog reda, bila je posvećena Inicijativi za zaključenje Protokola o saradnji između Izvršnog veća AP Vojvodine i SKGO, što je jednoglasno i usvojeno. Nakon toga, Predsedništvo je dalo saglasnost na Odluku o izboru organa Sekcije tvrđava.

Kao poslednja tačka Dnevnog reda bila je predviđena Informacija o Savetu evropskih opština i regija (CEMR) sa predlogom za učešće predstavnika SKGO u telima CEMR-a. Nakon kraće diskusije, imajući u vidu sve uslove za imenovanje, Predsedništvo je donelo Odluku o imenovanju četiri predstavnika SKGO u Političkom komitetu CEMR-a i to: Nenada Milenkovića, predsednika SKGO i predsednika opštine Novi Beograd, Miloša Simonovića, gradonačelnika Niša, Vesnu Martinović, gradonačelnicu Pančeva i Jovanu Mehandžić, predsednicu SO Vračar.

Kako nije bilo pokrenutih novih pitanja i predloga, zaključen je rad Četvrte sednice Predsedništva SKGO.