Vesti

Mreža za poljoprivredu i ruralni razvoj – LEADER pristup kao model ruralnog razvoja

LEADER pristup kao dokazano efikasni model ruralnog razvoja bio je tema petog sastanka Mreže SKGO za poljoprivredu i ruralni razvoj, koja je održana 17. oktobra u Beogradu. Jedinstvena karakteristika ovog modela je u tome što olakšava ruralni razvoj korišćenjem specifičnih razvojnih potencijala ruralnih područja koji su prepoznati od strane samih lokalnih činilaca. Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, regionalnih razvojnih agencija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, srodnih projekata, udruženja i gosti iz Republike Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na celokupnoj teritoriji Republike Srbije realizuje sistematske aktivnosti za sprovođenje mere Priprema lokalnih strategija ruralnog razvoja partnerstava za teritorijalni razvoj - LEADER pristup. Prema rečima pomoćnika ministra, ova mera se po prvi put sprovodi na nacionalnom nivou, i u tu svrhu je pripremljen Pravilnik koji će biti dostavljen svim učesnicima na komentare od 26. oktobra.

Na sastanku, kome je prisustvovalo preko 120 predstavnika iz gradova i opština, pružene su informacije o pojmu LEADER-a, mogućnostima i načinu primene istog, principima na kojima se zasniva i samom procesu implementacije na lokalnom nivou, kao i primerima dobre prakse.
Posebno je bilo značajno što su skupu prisustvovali predstavnici LAG-a iz Republike Hrvatske čije je iskustvo od neprocenjivog značaja za trasiranje puta i razvoja LAG-ova u Srbiji.

Na sastanku Mreže je najavljeno da će biti realizovano osam regionalnih radionica na kojima će se učesnici detaljnije upoznati sa ovim pristupom. Radionice su planirane u sledećim gradovima i opštinama: Zaječaru, Kragujevcu, Zrenjaninu, Leskovcu, Požegi, Nišu, Loznici i Novom Sadu. Ovih osam radionica realizuje se zajedno sa Projektom regionalnog i ruralnog razvoja u Republici Srbiji, koji je finansiran od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.