Vesti

Druga sednica Odbora SKGO za ravnomerni regionalni razvoj


Druga sednica Odbora SKGO za ravnomerni regionalni razvoj održana je 30. septembra 2008. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je predsedavao predsednik opštine Koceljeva, Veroljub Matić.


Sednici su prisustvovali i Branko Budimir, predstavnik Kancelarije Vlade Republike Srbije za evropske integracije i Tatijana Pavlović-Križanić iz programa MEGA– Podsticaj ekonomskom razvoju opština.

Ispred SKGO, sednici su prisustvovali pomoćnik generalnog sekretara za zastupanje, Nikola Tarbuk, sekretarka Odbora SKGO za lokalni ekonomski razvoj, Slađana Grujić, sekretar Odbora za društvene delatnosti SKGO, Jasmina Tanasić, rukovodilac projekta Login 3 Ivan Božović i sekretar Odbora za ravnomerni regionalni razvoj SKGO, Novak Gajić.

Po usvajanju zapisnika sa konstitutivne sednice, Odbor je usvojio odluku o učestvovanju u Radnoj grupi SKGO za obrazovanje i zapošljavanje, koju je predstavila Jasmina Tanasić. Cilj Radne grupe jeste prilagođavanje obrazovanja potrebama tržišta rada. Radna grupa će u tom cilju podsticati socijalni dijalog i razvoj socijalne tržišne privrede.

Uz Odbor za ravnomerni regionalni razvoj, u Radnoj grupi učestvovaće i odbori SKGO za društvene delatnosti i za lokalni ekonomski razvoj.

Branko Budimir je, potom, članovima Odbora govorio o značaju pristupanja Evropskoj uniji za ravnomerni regionalni razvoj u Srbiji. Naglasak njegovog obraćanja bio je na konkretnim ekonomskim aspektima približavanja Srbije Evropskoj uniji.

Tatijana Pavlović-Križanić je predstavila metodologiju sektorske analize međuopštinske saradnje u Srbiji. Kada do kraja godine bude dovršena, sektorska analiza služiće kao osnov za uspostavljanje politike SKGO u oblasti ravnomernog regionalnog razvoja u Srbiji.

Ivan Božović je upoznao članove Odbora sa bazom podataka LOGIN, kao i sa programom obuke članstva odbora SKGO u oblasti evropskih studija.

Na kraju, članovi su usvojili na konstitutivnoj sednici dogovoreni plan budućih aktivnosti Odbora za ravnomerni regionalni razvoj. Težište rada Odbora biće na saradnji sa Ministarstvom za ekonomiju i regionalni razvoj i sa regionalnim razvojnim agencijama, kao i na učešću u radnim grupama za izradu strategija, zakona, uredbi i merila razvijenosti i nerazvijenosti. Odbor će prioritet dati i podršci lokalnim samoupravama u oblasti regionalnog razvoja, kao i saradnji između lokalnih samouprava i između lokalnih samouprava i Republike. Odbor će takođe aktivno učestvovati u kreiranju politike raspodele podsticaja za razvoj.