Vesti

Sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju - Kako do kvalitetnijeg urbanističkog plana?

Treća sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju održana je u Šapcu, 19. i 20. oktobra. Sednica je organizovana u formi dvodnevne radionice koja je nosila radni naziv „Kako do kvalitetnijeg urbanističkog plana?".

Prvi dan sednice obeležilo je predavanje i diskusija na temu lokalizacije Nove urbane agende. Ovaj dokument Ujedinjenih nacija, usvojen tačno pre godinu dana u glavnom gradu Ekvadora, u sebi sadrži smernice za održivu urbanizaciju i stvaranje bezbednih, inkluzivnih otpornih gradova. Predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Siniša Trkulja, predstavio je planove resornog ministarstva za sprovođenje ovog dokumenta na nacionalnom nivou i najavio početak izrade Nacionalne politike inkluzivnog urbanog razvoja. Odbor za urbanizam, izgradnju i stanovanje izrazio je spremnost i ponudio svoje kapacitete da se aktivno uključi u pripremu ovog dokumenta.

Na sednici odbora predstavljen je Plan održive urbane mobilnosti grada Kruševca, prvi samostalno izrađeni dokument takve vrste u Srbiji, a diskutovano je o vezi između planova održive urbane mobilnosti i urbanističkih planova. Predstavljen je novi projekat posvećen inkluziji Roma koji će realizovati SKGO, kao i novi ciklus obuke o inkluzivnom urbanom razvoju koji sprovodi Švedska organizacija ICLD.

Na radionici „Kako do kvalitetnijeg urbanističkog plana" najpre je predstavljena struktura priručnika koji pripremaju koleginice Žaklina Gligorijević i Ana Graovac iz Urbanističkog zavoda Beograda. Nakon predstavljanja sadržaja i strukture priručnika, detaljnije su razmatrana neka ključna pitanja vezana za proces izrade planova, kao što su: priprema koncepta, ciljevi plana, odabir obrađivača i druga. Jedno od ključnih pitanja bilo je kakva treba da bude uloga nosioca izrade - nadležnog odeljenja unutar uprave, i kako ojačati kapacitete uprave da se ozbiljnije uključi u proces pripreme plana.

Sednica je završena stručnim obilaskom lokacija u Šapcu u organizaciji koleginica iz grada Šapca (glavni urbanista Katarina Dubljanin i direktorka JUP „Plan Šabac" Milena Zindović). One su pokazale primere intervencija u javnim prostorima koji su realizovani u prethodnom periodu uz participaciju javnosti.

Kako je ovo bila poslednja sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju u ovom sazivu, članovi Odbora su imali priliku da ocene rad u prethodnom periodu i daju predloge i usmerenje za dalji rad narednom sazivu Odbora. U ovom sazivu, Odborom je predsedavala opština Kuršumlija.