Vesti

Zajednički cilj SKGO i Nacionalnog saveta Roma je unapređivanjе socio-ekonomskog položaja romske zajednice

Stalna konferencija gradova i opština i Nacionalni savet romske nacionalne manjine zajedničkim aktivnostima mogu postići cilj koji je usmeren ka unapređivanju položaja romske zajednice na lokalnom nivou, zaključeno je na sastanku koji je održan 31. oktobra u prostorijama SKGO. Ovom prilikom, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić razgovarao je sa novim predsednikom saveta Tefikom Ramadanovićem o trenutnim izazovima i mogućim rešenjima. Pored gospodina Ramadanovića, sastanku su prisustvovali Duško Jovanović, zamenik predsednika, Zoran Kalanjoš, generalni sekretar i Aleksandar Nedeljković, PR Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije.

Đorđe Staničić je izjavio da SKGO ima zadatak da lokalnim samoupravama približi obaveze koje proističu iz Poglavlja 23 i pomogne im u radu na unapređivanju socio-ekonomskog položaja Roma prateći prioritete definisane nacionalnom Strategijom i Akcionim planom za inkluziju Roma, dok Nacionalni savet ima ključnu ulogu u direktnom radu sa romskom zajednicom.

Generalni sekretar je istakao da u narednom periodu postoji prostor za unapređenje saradnje SKGO i Nacionalnog saveta Roma, kako u realizaciji redovnih aktivnosti, tako i sprovođenju budućih projekata koji se tiču unapređenja kvaliteta života građana romske nacionalnosti.

Zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Duško Jovanović, predstavio je aktivnosti Saveta i dodao da će Nacionalni savet kao i do sada nastaviti da bude prepoznatljiv partner državnim i lokalnim institucijama.

„Aktivnosti Nacionalnog saveta će u budućem periodu biti okrenute i na jačanju vidljivosti koordinatora za romska pitanja kroz organizovanje godišnjih skupova na kojima će se razmatrati postignuti rezultati i u naredna dva meseca Savet će obići 10 lokalnih samouprava u kojima živi najveći broj pripadnika romske zajednice kako bi im predstavili aktivnosti koje treba da doprinesu sprovođenju Strategije, Akcionog plana i Poglavlje 23", rekao je Jovanović.